De wolf: ‘Hij is veel groter dan ik dacht’

Zaterdag 17 Juni 2023
  • De wintervacht van een wolf is beduidend dikker dan de zomervacht (Rechten: RTV Drenthe)

ROEG! bestaat tien jaar en dat is reden tot een feestje. Het jubileumjaar is afgetrapt tijdens de ROEG!-dag in en om het bezoekerscentrum Dwingelderveld. De boswachters en andere experts die we kennen uit de uitzendingen geven verschillende excursies en er zijn activiteiten voor jong en oud.

Namens Natuurmonumenten geeft Barbara Ruis wolvenexcursies op het Dwingelderveld. In 2015 werd voor het eerst een wolf gezien in Drenthe en twee jaar geleden werd voor het eerst een wolvenkoppel gespot. In de zomer kregen ze voor zover bekend drie welpen.

Inhoud

Met verschillende materialen probeert Ruis zoveel mogelijk duidelijk te maken over de wolf, zoals het verschil tussen jongen en een volwassen dier en het verschil tussen een zomer- en wintervacht. "Je kunt het verschil zien qua beharing. Op de wintervacht mag rustig sneeuw vallen en hij kan flinke vorst aan. Hij krijgt het niet koud." Struis komt uit het onderwijs en houdt de deelnemers goed bij de les. "Nu gaat het serieuze werk beginnen." Een van de fabels die Ruis uit de wereld wil hebben is dat de wolf mensen eet.

Interesse

Ruis geeft de excursie sinds enkele maanden. "Mensen die op deze excursie afkomen zijn erg geïnteresseerd in hoe de wolf leeft en hoe het komt dat hij nu weer opgedoken is in Nederland. Ze horen heel veel slechte verhalen en willen weten of dat klopt." Een van de deelnemers zegt veel gehoord en geleerd te hebben. "Het zijn vaak vooroordelen die mensen hebben. Het is nu wel duidelijk geworden dat dat niet allemaal waar is."

(de tekst gaat verder onder de video)

Sporen

"We komen zelden of nooit een wolf tegen, maar als je heel goed oplet in de natuur kun je wel de sporen van de wolf zien", vertelt Ruis. "Het meest kenmerkende van het wolvenspoor is dat het één rechte lijn is. Als je goed kijkt, kun je zien dat de achterpoot in het spoor van de voorpoot gezet wordt. Een dubbelprent noemen we dat. Sterker nog, als er meerdere wolven bij elkaar zijn, proberen ze zoveel mogelijk in hetzelfde voetspoor te lopen zodat ze niet opvallen."

Ontmoeting

Zelf heeft Ruis nog geen wolf gezien. "Allebei de schaapsherders hier op het veld hebben ze wel gezien. De eerste reactie die je altijd hoort is: 'Hij is nog veel groter dan ik dacht.' Ik hoop dat ook ooit te ervaren."

Afbeelding
Deelnemers bestuderen de wolvenprenten (Rechten: RTV Drenthe)

Lees ook:

Contact
opnemen