De doodskopzweefvlieg: ‘Een ontzettend mooi dier’

Zondag 18 Februari 2024
  • De doodskopzweefvlieg komt voor op de gewone engelwortel (Rechten: RTV Drenthe)

De insectenwereld stikt van de wonderlijke verschijningen. Boswachter Pauline Arends, kenner en liefhebber, neemt de komende weken enkele exemplaren onder de loep.

Arends staat naast de gewone engelwortel. "Dit is een fantastische nectarbron voor allerlei insecten. Er zitten verschillende zweefvliegen op, waaronder bijvliegen. Als je langer kijkt, zie je nog veel meer. Kijk maar, de doodskopzweefvlieg."

Herkenning

"Met zo'n naam zul je wel denken: hoe ziet dat eruit", lacht Arends. "Als je naar het schild op z'n rug kijkt, zie je zwarte en gele vlekken die met een beetje fantasie op een doodskop lijken. Je moet er eens goed naar kijken en uitvogelen of je het ziet of niet. Op het achterlijf zitten gele banden en een lengtestreep, dat maakt deze zweefvlieg makkelijk te herkennen. Een ontzettend mooi dier."

Tekst gaat verder na de video:

De doodskopzweefvlieg komt in heel Europa voor en is ook in onze provincie volop te vinden. "Het leuke is dat deze zweefvlieg zijn eitjes in het water afzet", vertelt de boswachter. "De larve leeft van organisch materiaal en heeft een lange, dunne telescoop waardoor hij ademhaalt. Daarom wordt de larve ook wel rattenstaartlarve genoemd. Neem maar eens een kijkje bij zo'n engelwortel om te zien wat er allemaal opzit."

Afbeelding
De larve van de doodskopzweefvlieg wordt ook wel rattenstaartlarve genoemd (Rechten: RTV Drenthe)

Lees ook:

Contact
opnemen