Wildcam: Spelen en rollebollen bovenop de dassenburcht

Maandag 15 Maart 2021
  • De werptijd van de das is in februari en maart (Rechten: Saxifraga/Mark Zekhuis)

In de burchten van de dassenfamilies is het nu kraamtijd. De jongen worden in februari en maart geboren. Op wildcamerabeelden die Harry Boerma van de Dassenwerkgroep Drenthe heeft gemaakt bij een burcht in de omgeving van Borger, zien we nog geen kleintjes. Wel zien we meerdere dassen spelen en rollebollen. De kans zit er dik in dat hier over een aantal weken kleine dasjes de burcht uit komen.

Hoewel dassen het hele jaar door paren, is de werptijd altijd in februari en maart. Een bevruchte dasseneicel neemt namelijk de tijd om zich tot een embryo te ontwikkelen. Na een paar celdelingen gaat het klompje cellen in rust. Pas in oktober en november vindt de nesteling van het embryo in de baarmoederwand plaats.

Nest

Het duurt dan nog een week of zeven totdat de jongen geboren worden. Een worp kan uit twee tot vier jonkies bestaan maar meestal zijn het er drie. De eerste zes tot acht weken van hun leven blijven de jonge dassen veilig binnen in de burcht. Voordat ze naar buiten mogen, inspecteert moeder eerst al snuffelend de omgeving.

Paring

Op de beelden van Boerma is te zien dat de dassen vol energie zitten. "De kans is groot dat er jongen zijn," zegt hij. Na het werpen van haar jongen is de zeug alweer klaar om opnieuw te paren al gaat dat soms met tegenzin. "De paring kan er bruut aan toegaan waarbij de beer, de mannetjesdas, de zeug stevig 'omarmd'."

Clan

De dassengroep die Boerma volgt, vormt een hechte familie, - een clan - en bestaat uit zeven dassen. Boerma: "De clan heeft zich verdeeld op de burcht en twee dassen hebben een ander onderkomen gezocht. Dat kan erop wijzen dat het zogende vrouwtjes gaan worden. Dit is ook het moment dat jaarlingen de wijde wereld intrekken om op eigen poten te gaan staan en elders een gezin stichten."

Lees ook:

Contact
opnemen