Coelingh en zijn kudde: 35 jaar op het Dwingelderveld

Zaterdag 18 Juni 2022
  • Coelingh hoedt dagelijks 450 schapen op het Dwingelderveld. (Rechten: RTV Drenthe)

Schaapsherder Johan Coelingh was naar eigen zeggen "nog maar een broekie" toen hij op zestienjarige leeftijd begon als schaapherder van het Dwingelderveld. Nu, 35 jaar later, viert hij zijn jubileum.

Zoveel jaren schapen hoeden vanuit de schaapskooi Achter 't Zaand van Natuurmonumenten, verveelt dat nou niet? "Moet je eens luisteren", zegt Coelingh. "Ik loop eigenlijk al 35 jaar lang met veel plezier in het veld. Op een enkele baaldag na, en die moet je zo af en toe hebben, geniet ik elke dag nog volop hier in het veld."

Dolen over het veld

Met een kudde van 450 schapen en 2 geiten doolt Coelingh samen met een van zijn Hollandse herdershonden over het Dwingelderveld. "We hebben een traditioneel gehouden kudde met Drentse heideschapen. Dan moet je er ook een traditionele hond bij hebben vind ik, en dat is de Hollandse herder."

"Het is heel bijzonder", zegt Coelingh over al die tijd die hij in zijn eentje doorbrengt in het natuurgebied. "Je gaat als mens zijnde helemaal op in dat hele grote veld." Hij kent het natuurgebied als geen ander en heeft de ontwikkelingen op de voet gevolgd. In onderstaande video vertelt de herder over een van die ontwikkelingen.

Tekst gaat verder onder de video

Dopheide, veenpluis, en kraanvogels

Coelingh's favoriete plek op het Dwingelderveld is het Moordenaarsveen. Dat is een vennetje, en specifiek een pingoruïne. "Als je hier zo over het hele veld uitkijkt, dat is werkelijk uniek", zegt hij. "Dit is ook werkelijk het karakter van het Dwingelderveld. De grote weidsheid van de natte heide."

Gedeeltelijk is de schoonheid van het gebied ook te danken aan zijn veranderlijkheid. "De dopheide begint bijna weer te bloeien, dus over een paar weken is het veld weer zachtroze. We hebben net de periode gehad van veenpluis, dan is alles mooi wit. In het verleden heb ik hier ook nog wel de korhoenders zien vliegen. En ik word hier bijna dagelijks verrast door het getrompetter van de kraanvogels."

Wolf en schaap naast elkaar

"Ik heb schapen, en de wolf vindt schapen best wel lekker. Maar ik heb nog niet gemerkt dat hij daar op uit was", antwoordt Coelingh op de vraag of hij last heeft van nieuwkomer de wolf. Overdag waakt Coelingh met zijn hond scherp over de schapen, en 's nachts staan ze veilig in de kooi. En voor het geval dat de schapen 's nachts toch naar buiten moeten, bijvoorbeeld omdat het erg warm is, zijn er speciale stukken met wolvenraster eromheen waar ze veilig kunnen staan.

Coelingh is nog nooit in levenden lijve een wolf tegengekomen, maar merkt wel op dat hij nog "zo onervaren als wat is" wat betreft de omgang met deze hondachtige. "Men doet datgene waarvan we denken dat het het beste is." Ook verwacht de herder niet dat hij binnenkort last zal hebben van de wolf.

"Het Dwingelderveld ligt hier niet voor de schaapskudde, de schaapskudde is er voor het Dwingelderveld", stelt Coelingh. "En de wolf is ook natuur. We gaan onze dieren beschermen natuurlijk, want we hebben de schapen hard nodig voor het begrazen. Maar we proberen het zo te doen dat het naast elkaar kan leven."

In deze ROEG!-uitzending wandelt Loes van der Laan samen met Coelingh en zijn kudde over het Dwingelderveld.

Lees ook:

Contact
opnemen