Coachen in de natuur: ‘Mensen voelen letterlijk de ruimte om te ademen’

Donderdag 21 April 2022
  • Wandelcoach Kwint houdt zijn coachingsgesprekken in de natuur (Rechten: RTV Drenthe/Annelies Hemeltjen)

Het begon met functioneringsgesprekken in de buitenlucht. Coachende boswachter Norbert Kwint merkte dat de gesprekken die hij als leidinggevende voerde vlot verliepen en diepgang hadden. Nu werkt hij als wandel- en natuurcoach in het Dwingelderveld, Drents-Friese Wold en Holtingerveld.

"In mijn werk als boswachter zie ik dagelijks wat de natuur voor mensen betekent en met mensen kan doen", aldus Kwint. "In het wandelcoachen komen de natuur en het werken met mensen voor mij op een prachtige manier samen."

Omgeving

Kwint wandelt regelmatig in het Ooster- en Westerzand in het Holtingerzand met iemand die wil nadenken over zijn carrière of iemand die een burn-out heeft. "We kijken hoe de natuur daarbij kan helpen. Belangrijke ingrediënten tijdens de wandeling zijn de wind, de regen, de zon en het landschap."

Beeldspraak

"Als wandel- en natuurcoach zoek je naar metaforen in de natuur", legt de coachende boswachter uit. "Dit is een vrij groot bos en hier is één boom omgevallen. Je kunt je afvragen wat er met deze boom aan de hand is. Kon hij de concurrentie met andere bomen niet aan of was hij onvoldoende geworteld? Zo kun je ook zeggen als een mens wat overkomt: 'Misschien ben je niet genoeg geworteld.' Is er iets gebeurd waardoor het kan zijn dat je, als de wind echt opsteekt, omvalt?"

Buiten

Wandelcoaches zijn vrij nieuw. Kwint: "Op een bepaald moment is ontdekt dat buiten in de vrije natuur zijn heel veel doet. Je loopt naast elkaar en dat is het grote verschil met binnen coachen. Daar zit je tegenover elkaar in een kamertje waardoor het moeilijk kan zijn voor iemand om zijn verhaal te doen. Uit onderzoek is gebleken dat het buiten zijn en het feit dat je elkaar niet aan hoeft te kijken iemand vrij maakt. Mensen voelen letterlijk de ruimte om te ademen en om hun verhaal te doen."

Kruispunt

De metaforen liggen in de natuur voor het oprapen. "Zo'n kruising van paden is een mooie", wijst Kwint aan. "Nu het zo hard heeft geregend zijn er nog extra obstakels ontstaan. Dan kan het erover gaan dat iemand een nieuw pad in zijn leven wil inslaan. De vraag is welk pad. Is dat hier door het water waarvan je niet weet hoe diep het is. 'We wagen de gok en gaan een spannende tocht aan.' Of wordt het dit pad dat letterlijk omhoog loopt, tegen de stroom in. Of houd je van zekerheid en kies je voor het pad waarvan je kunt zien waar het heen loopt. Dat geeft letterlijk een mooi plaatje in de natuur."

Lees ook:

Contact
opnemen