Campagne Hartje Winter nodigt kinderen uit tot buitenspelen in de winter

Vrijdag 23 December 2022
  • Het Hartje Winter Doeboekje staat vol ideeën om buiten te spelen (Rechten: RTV Drenthe)

Buitenspelen is goed voor de motoriek, concentratie en gezondheid van kinderen. Om dit ook in de winter te stimuleren heeft IVN samen met Kinderopvang Humankind de campagne Hartje Winter ontwikkeld. Het is een buitenspeelprogramma bedoeld voor verschillende leeftijdsgroepen, speciaal voor de kinderopvang.

"Buiten spelen en contact met de natuur is erg belangrijk voor de sensomotorische, sociale en creatieve ontwikkeling van kinderen. Andersom heeft de natuur kinderen ook hard nodig. Wanneer kinderen een band hebben met de natuur helpen ze haar te beschermen en herstellen", aldus Leonie Heutz, manager Pedagogiek en Kwaliteit van Humankind.

Zomer versus winter

Uit onderzoek blijkt dat kinderen in de winter minder buitenspelen dan in de zomer: gemiddeld acht uur per week versus zeventien uur per week. Het vergt wat meer voorbereiding: je stapt niet zomaar in je T-shirt naar buiten. Maar juist in dit seizoen is zonlicht belangrijk voor voldoende aanmaak van vitamine D en helpt frisse lucht en beweging het immuunsysteem. In het Hartje Winter Doeboekje staan activiteiten en spelvormen die kinderen kunnen inspireren en aansporen om naar buiten te gaan.

Samenwerking

Hartje Winter start in januari 2023 en is het eerste onderdeel van Natuurkr8, een samenwerkingsverband tussen Kinderopvang Humankind en IVN Natuureducatie met als doel kinderen liefde voor de natuur mee te geven. "Natuurkracht is jezelf ontdekken in de natuur", zegt Jelle de Jong, directeur IVN Natuureducatie. "Bijvoorbeeld in de snelheid van een konijn of de sprongen van een kikker. De verbinding voelen met de natuur, je onderdeel voelen van het grotere geheel, dat is natuurkracht."

In de kerstvakantie vind je op ROEG! Junior elke dag nieuwe tips en doe-dingen voor een kerstvakantie lang buiten spelen! Zie: https://www.roeg.tv/roeg-junior/

Lees ook:

Contact
opnemen