Bevers en vissers vissen in dezelfde vijver

Zaterdag 13 Mei 2023
  • Zowel vissers als bevers gebruiken de Brunstingerplas (Rechten: RTV Drenthe)

In Midden-Drenthe bij Beilen ligt een aantal voormalige zandwingaten die zowel door vissers gebruikt worden als door bevers. Volgens beverexpert van de provincie Drenthe Cindy de Jonge-Stegink gaat dit prima samen.

"De plassen staan in verbinding met oude beeksystemen en voor bevers is dit fantastisch gebied", aldus De Jonge-Stegink. "Ik denk dat het goed samengaat omdat je duidelijke visstekken hebt waar de vissers zitten en je hebt nog steeds heel veel ruigere stukken waar de vissers niet zitten."

Verstoring

Bevers leven in en om het water en bouwen hun burcht onder water. Ze zijn vooral 's nachts actief. "Qua storingsgevoeligheid kunnen bevers en mensen prima samen. Het is zelfs zo dat hier 's nachts gevist wordt. Ik denk dat de bever gewoon voorbij komt zwemmen terwijl de vissers aan het vissen zijn."

(de tekst gaat verder onder de video)

Concurrentie

's Winter eten bevers vooral bast en twijgen van houtige gewassen en wortelstokken. In de zomer komen daar kruidachtige planten en boombladeren bij. Vissers hoeven geen concurrentie te vrezen. "Ik denk zelfs dat ze profijt van de bevers hebben want zij creƫren omstandigheden waar de vissen het heel goed op doen", aldus De Jonge-Stegink. "Ze gooien zo nu en dan een boom om die in het water belandt. Veel takken blijven langs de oever in het water liggen en dat zorgt voor schuilmogelijkheden voor vissen."

Waterkwaliteit

De plassen doen het goed. Er komen bevers voor die weer gunstig zijn voor de visstand. "Maar we merken wel dat de visstand in dit soort plassen sowieso heel goed is. De otter zit hier al een aantal jaren, die weet de vis ook te vinden. En doordat ze heel diep zijn, trekken deze plassen veel grondwater aan dus de waterkwaliteit is er vaak heel erg goed."

Afbeelding
'Vissers hebben profijt van de bever' (Rechten: RTV Drenthe)

Lees ook:

Contact
opnemen