Basisschool in Wijster neemt een voorproefje op de Kinderboekenweek

Vrijdag 22 September 2023
  • Deze meisjes hebben grote lol om de vangst: mieren en spinnen (Rechten: RTV Drenthe)

Basisschool Zuiderenk in Wijster neemt alvast een voorproefje op de Kinderboekenweek. Samen met een paar spinnen en slakken. Het thema van de jaarlijkse week is: 'bij mij thuis'. Welke dieren leven er vlakbij en hoe maken zij een huisje? De kinderen gaan op onderzoek uit.

De les wordt verzorgd door Mathijs ter Bork van IVN Natuureducatie. Elk jaar maakt IVN een lespakket afgestemd op het thema van de Kinderboekenweek, gratis beschikbaar voor basisscholen. In het pakket staan actieve lessen, waarbij kinderen vaak naar buiten gaan en de natuur ontdekken.

Boek én buiten

Is het niet de bedoeling om tijdens de Kinderboekenweek juist een boek in te duiken? "Nee, het is én én", zegt Ter Bork. "Ik denk dat het belangrijk is om het niet alleen over boeken te hebben, maar dat het boek ook de wereld presenteert: wat is er in je eigen wereld te zien, dat met het thema te maken heeft?"

De Kinderboekenweek start officieel op 4 oktober, maar de klas van de Zuiderenk is alvast begonnen, waarbij een paar spinnen de hoofdrol hebben.

(Tekst gaat verder onder de reportage)

Heel veel dieren thuis

"Mijn les is begonnen over het thema. Welke dieren leven er bij jou thuis? Dan komen ze eerst bij huisdieren uit, maar ik vind het leuk om de kinderen te laten zien dat er veel meer leeft dan ze van tevoren hadden bedacht. Van spin tot slak: we hebben eigenlijk heel veel dieren thuis."

IVN heeft in de afgelopen periode honderden leerkrachten in heel Noord-Nederland getraind die geïnteresseerd zijn in het lespakket. IVN wil hiermee de verbinding maken tussen lezen, kunst en cultuur en natuur. Wie thuis met de opdrachten aan de slag wil, kan ze ook gratis downloaden.

Lees ook:

Contact
opnemen