‘Vrienden voor het leven’ met de natuur

Vrijdag 07 Juni 2024
  • Kinderen leren over 'vrienden voor het leven' tijdens de IVN Week van de Natuur (Rechten: IVN)

Ruim tweeduizend Drentse leerlingen doen komende week mee aan de eerste IVN Week van de Natuur met het thema 'Vrienden voor het leven'. Zij leren over veelvoorkomende planten en dieren waaronder de brandnetel en de koolmees. De achterliggende gedachte is dat kinderen die bekend zijn met de natuur ook beter gaan zorgen voor de natuur.

'Dat is hard nodig in een tijd waarin het met veel soorten niet goed gaat", aldus projectleider Vincent van der Veen. Onderzoek toont aan dat de biodiversiteit achteruitgaat en dat meer dan de helft van de basisschoolkinderen in Nederland zich niet of nauwelijks verbonden voelt met de natuur. "In het onderwijs is alleen aandacht voor rekenen en taal. We willen niet dat leerlingen alleen kunnen uitrekenen wanneer de wereld vergaat, we willen dat met elkaar ook voorkomen."

De Wenteling

Leerlingen van groep vier van basisschool De Wenteling in Balinge nemen alvast een voorproefje op komende week. "We gaan op brandneteljacht," roept Mathijs ter Bork van IVN Natuureducatie enthousiast. "We proberen te laten zien hoe planten en dieren in relatie tot elkaar staan. Zo heeft Kees Koolmees een relatie met de brandnetels waar veel rupsen op zitten. Reno de regenworm maakt de bodem vruchtbaar waar brandnetels dan weer op kunnen groeien."

Bekijk hier wat de leerlingen leren over dieren en planten in de buurt:

Naar buiten

Met de Week van de Natuur hoopt IVN het belang van natuuronderwijs meer op de kaart te zetten. Kinderen die veel weten over de natuur en er regelmatig te vinden zijn, gaan meer van de natuur houden en er op latere leeftijd ook beter voor zorgen. Tijdens deze week gaan de kinderen dan ook veel naar buiten. Met het bijbehorende lespakket kunnen ze iedere dag op het schoolplein of in de buurt aan de slag.

Zelf doen

Het ontdekkend leren en zelf op avontuur gaan, staat centraal. "Leren over de natuur moet vooral buiten plaatsvinden", aldus Van der Veen. "Een echt koolmeesje maakt veel meer indruk dan eentje in een boek." Wat vliegt er door de lucht? Wat kruipt er onder de grond? Wat leeft er boven de grond? En wat vind je in het water? Aan de hand van deze thema's zullen leerlingen zich volgende week verwonderen over enkele dieren en planten in Nederlandse natuur.

Lees ook:

Contact
opnemen