IVN opent Natuurlab om kinderen enthousiast te maken voor natuur

Maandag 28 Maart 2022
  • De tuin bij het natuurlab in de Veldhoeve. (Rechten: IVN natuureducatie)

In de Veldhoeve in Orvelte zit een gloednieuw Natuurlab. Een levende muur, aquaria vol onderwaterleven, en een green screen: IVN heeft alles uit de kast getrokken om van natuureducatie een heuse sensatie te maken.

Kinderen enthousiast maken voor natuur

Henk Jumelet, gedeputeerde van de provincie Drenthe, opende het lab met een toespraak. Hij benadrukte hoe belangrijk het is om kinderen enthousiast te maken voor de natuur: "laten we constateren, het gaat niet goed met de natuur. Er moet hard aan worden getrokken om de biodiversiteit op orde te krijgen. Dat begint met kennis, dat begint met vertellen, dat begint met het verhaal. En misschien begint het vooral met onze kinderen, want als de kinderen positief zijn, dan worden de ouders dat vanzelf ook."

Het krioelt van leven rondom het lab

Tijdens de opening werden de gasten meegenomen naar de sloot, direct gelegen naast de hoeve. Wim Meijberg van IVN demonstreerde dat die bomvol zit met leven: met behulp van amfibiefuiken haalde hij zo een dozijn watersalamanders uit de sloot. Scholieren kunnen dus hun natuurhart ophalen bij het Natuurlab.

Het Natuurlab wil thema's als klimaatverandering, biodiversiteit en waterkwaliteit een vaste plek geven in het educatie-aanbod.

Contact
opnemen