Zo blijven dieren warm in de winter

  • De vacht van een bever is waterdicht (Rechten: Wikimedia Commons)

Als het koud is, trek je een jas aan en misschien wel een muts en wanten voordat je naar buiten gaat. Maar dieren kunnen geen dikke trui of winterjas aantrekken.

Hoe blijven ze dan toch warm in de winter? Ieder dier overleeft de winter op zijn eigen manier. Sommigen krijgen een extra dikke vacht en anderen houden een winterslaap.

Ree
De ree heeft een speciale wintervacht met lange haren die het dier lekker warm houdt. Toch hebben ze het best zwaar in de winter omdat er niet zoveel voedsel is. Daarom doen ze het rustig aan zodat ze niet zoveel energie verbranden.

Lees ook: Hoe overleeft een ree de winter?

Bever
De bever heeft een vacht met haren die zo dicht op elkaar zitten dat er geen water tussen komt. Zo kan hij prima in ijskoud water zwemmen. Mocht het echt bar en boos worden dan schuilt de bever een tijdje in zijn hol. Daar eet hij van zijn wintervoorraad. 

Hier zie je hoe bevers hun burcht winterklaar maken:

Das
De das komt de winter goed door met een extra vetlaag die hem warm houdt. Als het heel koud wordt, slepen ze bladeren, gras en mos mee naar huis om hun burcht te isoleren. Ze blijven dan langer binnen zitten in een lekker warm hol.

Als je goed kijk zie je de dassen-adem naar buiten komen:

Lees ook: Warm in de winter: de das gooit de deur dicht

Contact
opnemen