Op pad met IVN: uilenkijkers

  • De ransuil heeft feloranje ogen (Foto: Saxifraga/Mark Zekhuis)

Voordat de coronacrisis uitbrak, waren de kinderen van BSO de Riethut samen met Agnes Bakker van IVN in De Onlanderij om alles te leren over uilen.

Het eerste wat opvalt aan een uil zijn de ogen. Het zijn grote en vaak felgekleurde kijkers. Maar waarom hebben verschillende soorten uilen een verschillende kleur ogen?

Donkere ogen
Agnes Bakker legt uit dat dit afhangt van het moment waarop de uil jaagt. "De kerkuil heeft hele donkere ogen en jaagt ook in het donker. Dan kan hij het beste jagen."

Gele en oranje ogen
"De ransuil jaagt in het schemer, dus tussen de dag en de nacht in. Daarom heeft hij oranje ogen. De steenuil jaagt overdag en heeft gele ogen", vertelt Bakker.

Bijzondere vogel
De steenuil is een bijzondere vogel. De meeste uilen jagen vanuit de lucht. Al vliegend ontdekken ze hun prooi en nemen dan een duikvlucht. Maar de steenuil kan ook door het weiland rennen achter insecten aan.

Muizenjacht
Uilen jagen vooral op muizen maar op insecten kan dus ook. Wat de steenuil ook doet is koeienpoep plunderen. "Op koeienpoep zitten veel insecten. Dat is makkelijk, hij hoeft ze er alleen maar uit te pikken."

Lees ook: Op pad met IVN: uilenballen pluizen in de Onlanden
Lees ook: Op pad met IVN: geruisloze uilen

Contact
opnemen