Op pad met IVN: uilenballen pluizen in de Onlanden

  • Van alle uilen die in onze provincie voorkomen is de steenuil de kleinste (Foto: Saxifraga/Arie de Knijff)

Uilen zijn indrukwekkende en een beetje mysterieuze dieren. Ze hebben grote ogen en zijn meestal 's nachts actief.

De Onlanderij in natuurgebied De Onlanden is vandaag dé plek om alles over uilen te leren. Kinderen van BSO de Riethut doen samen met Agnes Bakker allerlei ontdekkingen.

Wel of geen oren
Drie opgezette uilen staan op een rijtje, ieder in zijn eigen glazen doosje. "Wat zijn de verschillen?", vraagt Bakker. Jasper weet het wel: "Die twee hebben geen oren en die wel". Maar zijn dat wel oren? Volgens Eva zijn het gewoon veren die omhoog staan. En dat is inderdaad zo: een van de uilen heeft twee pluimen op zijn hoofd.

Van klein naar groot
Bakker: "Weet iemand hoe de uilen heten?" Het blijft stil. Bakker loopt het rijtje langs: een ransuil, diegene met de pluimen, een kerkuil en een steenuil, de kleinste uil van ons land. De ransuil is vrij groot en jaagt op allerlei knaagdieren en uitrustende vogels. De kerkuil en de steenuil eten graag veldmuizen.

Ogen in de kop
De verschillende uilen hebben elk een andere kleur ogen: oranje, zwart en geel. Maar bij allemaal zitten de ogen vast in hun schedel. Een uil kan dus alleen om zich heen kijken door zijn kop te draaien. Hoe dat werkt, ervaren de kinderen met een eigen paar 'uilenogen': twee aan elkaar geplakte wc-rolletjes.

Bekijk hier een filmpje van een steenuil: de grote, gele kijkers van de steenuil

Uilenballen pluizen
Dan haalt Bakker een plastic zak vol met bruine balletjes tevoorschijn. Sophie weet meteen wat het zijn: uilenballen. Om erachter te komen wat er in de braakballen zit, peuteren de kinderen ze met tandenborstels en pincetten open. Er blijken haren en botjes in te zitten - alles wat op het menu van de uil heeft gestaan. Met een zoekkaart kunnen de kinderen thuis precies uitvogelen wat de uilen gegeten hebben.

Contact
opnemen