Ontdek wat er in de bodem leeft

  • Nadat je de bodemdiertjes gevangen hebt, kun je ze van dichtbij bekijken (Foto: RTV Drenthe)

De bodemdierendagen zijn weer van start! Van donderdag 26 september tot en met zondag 6 oktober 2019 kun je alle pissebedden, regenwormen, miljoenpoten en andere bodemdieren doorgeven die je vindt in je achtertuin, in het park, op je balkon of op het schoolplein.

Maar dan moet je wel eerst weten hoe je ze vangt. Op de IVN Veldhoeve in Orvelte krijgen de kinderen uit groep 5/6 van OBS De Akker uit Sleen vangles. Agnes Bakker laat verschillende vangtechnieken zien. Zo kun je met een net over de grond slepen of een val in de grond maken.

Bodemdiertjes vangen
Om een bodemdieren-val te maken, graaf je een gat in de grond. Daar zet je een glazen pot of een bakje in. Om te voorkomen dat de diertjes verdrinken als het gaat regenen, zet je er een afdakje overheen. Dit kan door een paar steentjes om de pot of het bakje te plaatsen en er bovenop een stuk schors of een plankje te leggen. De volgende dag bekijk je welke diertjes in de val gelopen zijn. En laat je ze natuurlijk weer vrij! 

Er zijn nog meer manieren om bodemdiertjes te vangen. Lees hier meer! 

Slakkengang
Is het je wel eens opgevallen dat slakken een slijmerig spoor achterlaten? Ze scheiden slijm uit om zich makkelijker voort te kunnen bewegen. Probeer het zelf maar eens: lik aan je rechterwijsvinger en niet aan je linkerwijsvinger. Glijdt nu met beide vingers over de tafel. Welke kant gaat sneller?

Op onderzoek uit
Ben jij benieuwd welke dieren in jouw achtertuin leven? Met het gratis Bodemdieren Doeboek kom je van alles te weten over die nuttige kleine beestjes. Deze zoekkaart maakt het zoeken nog gemakkelijker. En vergeet niet om door te geven wat je allemaal gevonden hebt. Op deze website vind je meer informatie. 

Contact
opnemen