Doe jij mee met de #ijsberenchallenge?

  • Welke kleur heeft de huid van een ijsbeer?

De kinderen van BSO Kinderwereld uit Emmen zijn samen met Agnes Bakker van IVN in Wildlands op bezoek bij de ijsberen voor de... #ijsberenchallenge!

Lees verder en dan weet jij straks hoe je ook mee kunt doen aan deze uitdaging.

IJskoud
Waar komen ijsberen eigenlijk vandaan? Uit het Noordpoolgebied helemaal in het noorden waar het super koud is. Wij vinden een koude douche niet fijn maar een ijsbeer heeft daar geen problemen mee. Hij zwemt in ijskoud water.

Warmte 
"De ijsbeer heeft een bijzondere huid", legt Bakker uit. "Hij heeft een vetlaag van tien centimeter en zijn huid, onder de haren, is zwart. Dus die wordt sneller warm. Daarboven zit een witte donsvacht."

En de witte beer gebruikt nog een truc. "Doorzichtige, holle haren met lucht erin. De lucht warmt op en houdt de ijsbeer warm", vertelt Bakker. "Heel slim."

Challenge
En nu de #ijsberenchallenge. "Wie van jullie kan de meeste truien over elkaar aantrekken?" Het kost wat moeite maar er is een winnaar met vijf truien aan. Kun jij dat beter? Probeer het en deel je filmpje op social media of per mail. Op deze website vind je alle informatie.

Energieke opdrachtjes
IVN Natuureducatie ontwikkelde speciaal voor de onderbouw van de basisschool een lespakket met opdrachtjes. In een van de opdrachtjes kijk je naar de 'warme jas' van nieuwe blaadjes: klik hier voor de opdracht.

Lees ook: Warm in de winter: de das gooit de deur dicht

Contact
opnemen