Weg van de blauwtjes op het Dwingelderveld

Woensdag 13 Juli 2022
  • Het gentiaanblauwtje is een kwetsbare vlindersoort (Rechten: Greetje Vierhoven)

Het gentiaanblauwtje staat onder druk maar op het Dwingelderveld gaat het juist goed met deze opvallende, middelgrote vlinder. Het gebied lijkt te voldoen aan de specifieke eisen van deze vlinder.

Vrijwilliger bij Natuurmonumenten Greetje Vierhoven zag onlangs haar eerste van dit seizoen. "Ik was 's ochtends vroeg op pad. Het zag er sprookjesachtig uit en ik zag een klokjesgentiaan. Dan weet je dat het gentiaanblauwtje in de buurt kan zijn. Binnen vijf minuten had ik 'm te pakken."

Blauwtjes

Het gentiaanblauwtje is lid van een grote familie die wereldwijd ruim 5200 soorten kleine pages, vuurvlinders en blauwtjes omvat. In ons land komen zestien verschillende soorten blauwtjes voor waaronder ook het heideblauwtje en het icarusblauwtje. Blauwtjes zijn vooral te vinden in bloemrijke graslanden. De meeste mannetjes hebben opvallende felblauwe vleugels, de vrouwtjes hebben bruine vleugels.

Mierennest

Het gentiaanblauwtje heeft een ingewikkelde levenscyclus en is voor zijn overleving afhankelijk van de klokjesgentiaan. Alleen op die plant worden de eitjes afgezet. Na een dag of tien komen de rupsen tevoorschijn. Ze laten zich op de grond vallen waar knoopmieren die aangetrokken worden door de lokstof die ze afscheiden, de rupsen meenemen naar hun nest. Daar verpoppen de rupsen waarna de vlinders het nest snel verlaten om aan de mieren te ontkomen.

Afbeelding
Parende heideblauwtjes op het Dwingelderveld (Rechten: Greetje Vierhoven)

Heideblauwtje

Al vier jaar lang is Vierhoven iedere dag met haar camera te vinden op het Dwingelderveld. "Die camera is mijn beste vriend, ik ga nooit zonder op pad." De blauwtjes zijn favoriet. "Ik word er blij van als ik ze weer zie." Een van haar bezoekjes leverde een foto van parende heideblauwtjes op. Dat is ook een kwetsbare vlindersoort die vooral op heidevelden voorkomt. De vlinders drinken de nectar van gewone dopheide, struikhei en muizenoor.

Dwingelderveld

"Ik ben geboren en getogen in Dieverbrug dus ik ken het Dwingelderveld wel. Maar dankzij mijn vrijwilligerswerk voor Natuurmonumenten ben ik echt het gebied ingetrokken en heb ik een mooie hobby ontwikkeld. Iedere dag opnieuw probeer ik mooie dingen vast te leggen. Mensen worden blij van mooie foto's en daar word ik weer blij van."

Lees ook:

Contact
opnemen