Krachtpatser van het boerenland wil rust in de bodem

  • Rode regenwormen kunnen wel tien jaar oud worden (Rechten: RTV Drenthe)

Jeroen Onrust steekt de schep in de grond en haalt een kluit aarde omhoog. Met zijn vingers woelt hij in de aarde, op zoek naar regenwormen, en dan met name de rode regenworm, want daarmee gaat het minder goed.

In Nederland leven zo'n 25 verschillende soorten regenwormen. Ze zijn ontzettend belangrijk voor een gezonde bodem, ook die van het boerenland. Maar dat land is in de afgelopen decennia ontzettend veranderd. Onrust wil weten wat dat voor effect heeft op de regenwormen.

Na jaren van onderzoek ziet hij de rode regenworm steeds minder vaak. "Dat heeft er waarschijnlijk mee te maken dat ze veel gevoeliger zijn voor veranderingen die in de landbouw plaatsvinden: bodemverstoring, type bemesting en dergelijke."

In onderstaande reportage zie je Onrust bij het Anlooƫrdiep aan het werk:

Serie Veldwerk

Stikstofneerslag, klimaatverandering, waterkwaliteit, biodiversiteit en natuurinclusieve landbouw. Het zijn grote en ingewikkelde onderwerpen die allemaal met de Drentse natuur te maken hebben. In de serie Veldwerk duikt ROEG! in deze materie aan de hand van concrete voorbeelden. Wat is er aan de hand met een bepaalde plant of diersoort? Wat moet er gebeuren om die soort te redden, of te bestrijden? Dit is het vijfde deel van de serie.

Lees ook:

Contact
opnemen