Fruitbomen maken eentonig veld avontuurlijker

  • Michiel Elderenbosch verzamelt hooi in de boomgaard van de Asser wijk Peelo (Rechten: RTV Drenthe)

Van een saai stuk gras naar een bloeiende boomgaard. Een groep actieve bewoners van de wijk Peelo in Assen heeft het voor elkaar gekregen. Ze werken samen om het te onderhouden, zoals tijdens het hooien.

Tussen woningen en wegen ligt al jaren een groen stuk met een vijver: het Veenbiezenveld. Michiel Elderenbosch woont er pal naast en vond dat dit groene deel van de wijk wel wat gevarieerder kon. In de buurt bleek hier meer animo voor te zijn, twee jaar geleden veranderde het grasveld in een boomgaard met verschillende appel- en perenbomen.

Een ecologisch hovenier heeft er onlangs gemaaid, vrijwilligers uit de buurt harkten het gemaaide gras bij elkaar. Lang niet alles is gekortwiekt: er blijven kruiden staan zodat die zich kunnen vermeerderen. Inmiddels is het voor insecten een aanwinst, net als voor de bewoners van de wijk.

Kijk in onderstaande reportage mee naar de hooidag in boomgaard Peelo:

Serie Veldwerk

Stikstofneerslag, klimaatverandering, waterkwaliteit, biodiversiteit en natuurinclusieve landbouw zijn allemaal complexe onderwerpen die nauw verweven zijn met de natuur in Drenthe. In onze serie Veldwerk duikt het ROEG!-team in deze thema's aan de hand van praktijkvoorbeelden. We onderzoeken wat er aan de hand is met specifieke planten- en diersoorten, en welke stappen er genomen moeten worden om ze te behouden of te beheren. Dit is het 21e deel.

Lees ook:

Contact
opnemen