De zoektocht naar wilde bijen begint weer

  • Meijberg speurt naar wilde bijen bij het Duurzaamheidscentrum in Assen (Rechten: RTV Drenthe)

De hommels zijn al veel te zien. Dankzij hun dikke jas kunnen ze beter tegen de kou. De andere wilde bijen wachten op iets warmer weer, maar zodra de zon schijnt zijn ze te tellen: het is weer tijd voor de Nationale Bijentelling.

"Veranderend landgebruik, intensivering daarvan, maakt dat de bijen het moeilijk hebben", zegt Dirk-Matthijs Meijberg van Landschapsbeheer Drenthe. Hij roept iedereen op om mee te doen met de bijentelling, die nog tot 24 april wordt gehouden. "We vragen om in eigen tuin, in de eigen omgeving, om voor een half uurtje de bijen te tellen."

De gegevens die uit de telling komen, helpen bij de bescherming van de belangrijke bestuivers. Een zoekkaart maakt het determineren makkelijker, er zijn namelijk meer dan 350 soorten.

Meijberg vond zelf op een koude ochtend in april vooral hommels, blijkt uit onderstaande reportage:

Serie Veldwerk

Stikstofneerslag, klimaatverandering, waterkwaliteit, biodiversiteit en natuurinclusieve landbouw. Het zijn grote en ingewikkelde onderwerpen die allemaal met de Drentse natuur te maken hebben. In de serie Veldwerk duikt ROEG! in deze materie aan de hand van concrete voorbeelden. Wat is er aan de hand met een bepaalde plant of diersoort? Wat moet er gebeuren om die soort te redden, of te bestrijden? Dit is het elfde deel van de serie.

Lees ook:

Contact
opnemen