Zwerfstenen determineren: ‘Elke steen heeft een verhaal’

Zaterdag 06 Januari 2024
  • Harry Huisman weet alles van zwerfkeien (Rechten: RTV Drenthe/Hjalmar Guit)

Harry Huisman is de zwerfstenenkenner van onze provincie. Sinds een jaar of twintig geeft hij iedere winter een goed bezochte cursus over keien in het Hunebedcentrum te Borger. Komende woensdag 10 januari gaat een nieuwe zesdelige cursus van start.

"De cursus is bedoeld voor iedereen die wat meer van stenen wil weten", aldus Huisman. "Langs akkers en op zandpaden worden veel stenen gevonden die mensen oprapen omdat ze hen aanspreken. In het Hunebedcentrum houden we regelmatig determinatiebijeenkomsten waar we belangstellenden vertellen wat voor steen ze gevonden hebben. Dat roept vragen op en dus geven we al vele jaren een cursus met meer achtergronden."

Inhoud cursus

"Elke steen heeft een verhaal", vertelt de expert. "Dat heeft te maken met het ontstaan tijdens vulkaanuitbarstingen en ijstijden. Ik leg uit hoe ze daar zelf achter kunnen komen." Huisman vertelt waaruit de stenen bestaan, wat de kleuren betekenen en wat de korrels zijn waaruit de stenen zijn opgebouwd. "Na de pauze is het tijd voor een praktijkoefening met verschillende stenen op tafel. Ik geef opdrachten en samen kunnen de cursisten proberen erachter te komen wat het is. Op die manier krijgen ze wat meer grip op de stenen want het lijkt zo makkelijk om een steen een naam te geven maar dat valt om de drommel niet mee."

Eigen stenen

Voorafgaand aan de les en tijdens de pauze is er gelegenheid om gevonden stenen te laten zien en te laten determineren. "Dat zorgt voor meer beleving", weet Huisman. "Het maakt veel meer indruk als je vertelt over de stenen die mensen zelf gevonden hebben en zo beklijft de informatie beter." Soms komen er bijzondere stenen of fossielen tevoorschijn. "Niet zo lang geleden kregen we een van de meest zeldzame fossielen ter wereld van zo'n 550 miljoen jaar oud. In Nederland is daar niet eerder een exemplaar van gevonden en wereldwijd zijn er slechts vier van bekend."

Lees ook:

Contact
opnemen