Zuurstoftekort in Paterswoldsemeer, overhangende bomen worden weggehaald

Vrijdag 29 Maart 2024
  • Een eiland in het Paterswoldsemeer krijgt een nieuwe, natuurlijke beschoeiing van snoeihout (Rechten: RTV Noord / Jan Been)

Wie langs het Paterswoldsemeer loopt of fietst, kan zien dat er snoeiwerkzaamheden op de eilanden in het meer worden uitgevoerd. De werkzaamheden worden gedaan door Waterschap Noorderzijlvest en zijn bedoeld om de waterkwaliteit te verbeteren.

'Meer in Balans', zoals het project heet, begon afgelopen december.

Lees verder onder de foto

Afbeelding
'Het meer is weer veel opener geworden, net zoals het oorspronkelijk was' (Rechten: RTV Noord / Jan Been)

Vanaf het meer zelf heb je het beste zicht op de werkzaamheden. "Er ging een lange voorbereidingstijd aan vooraf, maar nu we eenmaal bezig zijn gaat het hard", zegt Arie van Wijk, lid van het dagelijks bestuur van Noorderzijlvest bij RTV Noord. "We moeten voldoen aan de Kaderrichtlijn Water (KRW), een Europese regel die voorschrijft hoe schoon het water moet zijn. Het water in het meer voldeed niet aan die norm en daarom moesten we ingrijpen."

Eilanden worden teruggebracht naar originele staat

Het probleem met de waterkwaliteit werd vooral veroorzaakt door het vele blad dat van overhangende bomen en struiken in het meer terechtkwam.

Projectleider Theo Sikkema van Noorderzijlvest: "Dat blad zorgde voor minder zuurstof in het water en daar hebben vissen en planten last van. We hebben de overhangende bomen weggehaald en daardoor is het ook weer veel opener geworden. Nu is de begroeiing op de eilanden weer net zoals het oorspronkelijk was."

Lees verder onder de foto

Afbeelding
Snoeihout wordt hergebruikt voor de nieuwe beschoeiing (Rechten: RTV Noord / Jan Been)

Rondom de eilanden komt nieuwe beschoeiing. Graafmachines drukken daarvoor palen diep in de bodem van het meer. Een groot deel van het snoeihout wordt gebruikt voor het vlechtwerk tussen de palen.

Vishotels onder de steigers

Aan de randen van het meer zijn de versleten steigers vervangen door nieuwe. Onder de steigers is een voorziening voor vissen gemaakt.

Sikkema: "Dat zijn vishotels. Die zijn gemaakt van takken van verschillende bomen. Tussen die takken kunnen de vissen paaien. Als je op je knieƫn gaat liggen kun je goed zien hoe het eruitziet. De hotels zijn bedacht door technasium-leerlingen."

Lees verder onder de foto

Afbeelding
Een nieuwe steiger met daar onder een vishotel (Rechten: RTV Noord / Jan Been)

Sinds december is gewerkt om zoveel mogelijk werk klaar te hebben voor het broedseizoen. "Dat is goed gelukt", zegt Sikkema. "We gaan wel door, maar met de nodige voorzichtigheid. Een ecoloog beoordeelt telkens of dat kan. Broedende vogels mogen we niet verstoren, mocht die situatie zich voordoen dan stoppen we meteen."

De planning is dat Meer in Balans voor het einde van het jaar is afgerond.

Contact
opnemen