Zorgen om de valkruidmineermot bij boswachter Pauline Arends

Woensdag 22 November 2017
  • Valkruid, de plant waar de valkruidmineermot afhankelijk van is. Foto: Pauline Arends
  • Het blad waar de valkruidmineermot zijn eitjes legt. Foto: Pauline Arends

Hij komt nog slechts op één plek in Nederland voor: de valkruidmineermot. Kenmerken van de microvlinder, die alleen in Drenthe leeft, zijn voor het laatst gezien in Gasselte. Boswachter Pauline Arends maakt zich zorgen.

"Vorig jaar werd al ontdekt dat de valkruidmineermot achteruitging, maar toen was er nog geen gericht onderzoek gedaan", legt Arends uit.

"Dit jaar zijn alle locaties waar valkruid staat uitvoerig bekeken. Op slechts één plek zijn de kenmerkende mijngangen van de vlinder aangetroffen. Zo als het er nu uitziet is dit de laatste plek in Nederland waar de valkruidmineermot zich nog staande weet te houden."

Leven van valkruid
De valkruidmineermot leeft alleen op de plant valkruid. Hij legt zijn eitje op de plant en de rups die daaruit voortkomt eet het blad. Maar met valkruid gaat het niet goed in Nederland.

De plant komt steeds minder voor en dat heeft grote gevolgen voor de valkruidmineermot. Een tweede probleem voor de microvlinder is het maaien. Als dat in augustus of september gebeurt, gaan de rupsen die in de plant zitten dood. 

Blog
Boswachter Pauline Arends maakte het nieuws bekend in haar blog. De hele blog 'stilletjes ertussenuit' kun je hier teruglezen.

Contact
opnemen