Zompig fietspad Dwingelderveld nogmaals opgeknapt

Donderdag 09 Maart 2023
  • Boswachter Sanne van Gemerden bij het modderige fietspad (Rechten: RTV Drenthe/Robbert Oosting)

Wie op de fiets 's winters het Dwingelderveld oversteekt, weet dat het pad tussen de radiotelescoop en de Benderse een uitdaging is. Dat weten ze bij Natuurmonumenten ook en dus wordt het pad onder handen genomen.

Het halfverharde pad werd vorig jaar grootschalig aangepakt. Deze week wordt hij opnieuw verbeterd. "De ondergrond is door jarenlang aanbrengen van granulaat een min of meer waterdicht geworden", zegt boswachter Sanne van Gemerden van Natuurmonumenten. "We zijn nu bezig het pad een beetje open maken, iets grover split dan vorig jaar aan het aanbrengen en dan hopen we dat het verbetert."

Het pad bestaat uit klein en grover granulaat, bij elkaar gehouden door klei. "Doordat de onderkant te verdicht is door de klei, loopt het water helemaal niet meer weg", legt Van Gemerden uit. "Dan krijg je een soort slik. Als je hier dan fietst blijft het helemaal aan je banden plakken, tegen je spatbord aan en kun je gewoon echt niet meer verder."

Nat gebied

Maar ook met de nieuwste aanpassingen zijn er geen garanties voor een droge winterse overtocht. "Dat moeten we misschien ook accepteren, dit is het grootste natte heidegebied van Europa", zegt Van Gemerden. "Het water loopt op het Dwingelderveld moeilijk weg en het fietspad loopt als een 'u', de bermen zijn wat hoger dan het fietspad. Als er regen valt, blijft dat op het pad staan. In periode van kou droogt het pad niet goed op en blijft het water er langer op staan."

Afbeelding
Het pad op het Dwingelderveld ligt iets lager dan de bermen (Rechten: RTV Drenthe/Robbert Oosting)

Contact
opnemen