Zo milieuvriendelijk boeren

  • Groninger Blaarkoppen bij de boerderij van Tepper in Leutingewolde (Foto: RTV Drenthe)

"We zijn schatbewaarders voor de toekomst", zegt Maurits Tepper uit Leutingewolde. Op zijn boerderij probeert hij zo milieuvriendelijk mogelijk te boeren. Daarnaast helpt hij de weidevogels met een stuk kletsnat grasland.

De Groninger Blaarkoppen van Tepper worden groot met voer van eigen erf. Ze hebben geen krachtvoer nodig. Tepper: "We hebben een kringloop-landbouwsysteem op bedrijfsniveau. Dat wil zeggen: we halen geen mest aan, geen drijfmest van collegaboeren, geen kunstmest en geen voer. Dat is de ultieme kringloopgedachte."

In trek bij grutto's
Tepper heeft ook een plas-dras-stuk aangelegd, dat erg in trek is bij de grutto. Om deze weidevogel te beschermen tegen vossen, is er vijf kilometer stroomraster aangelegd. De boer krijgt voor het plas-dras-stuk een financiële tegemoetkoming van de provincie Drenthe. De aanleg van het raster is voor eigen rekening.

Positief effect
Deze en andere maatregelen voor de bescherming van de weidevogels lijken effect te hebben. Jaap van Gorkum van Landschapsbeheer Drenthe is positief. Hij geeft aan dat de cijfers er goed uitzien. Maar: de grutto in Drenthe is nog niet gered, daar is nog veel meer voor nodig. Zaterdag zie je in ROEG! meer over Tepper zijn boerderij en over de grutto. ROEG! is elk half uur te zien vanaf 17.10 uur op RTV Drenthe.

Contact
opnemen