Zeven wolvenwelpen op wildcamera gezien in Drents-Friese regio

Woensdag 27 September 2023
  • Een wolf in Midden-Drenthe (Rechten: Een wolf in Midden-Drenthe)
  • De wolvenwelpen bij Midden-Drenthe (Rechten: De wolvenwelpen bij Midden-Drenthe)

Er zijn niet vijf, maar zeven wolvenwelpen gezien op wildcamerabeelden op de grens van Drenthe en Friesland. Dat blijkt uit een rapport van BIJ12, het bureau dat voor de provincies wolvenzaken afhandelt.

De welpen horen bij de roedel die zich heeft gevestigd in de Drents-Friese regio en zijn waarschijnlijk rond mei geboren. Naast de ouders bestaat de roedel ook nog uit de enige overgebleven welp die in 2022 werden geboren in dit gebied. Dat ging toen om drie welpen. De wolf die werd doodgeschoten na een bijtincident op 9 juli in Wapse was daar een van, net als de viervoeter die in Hoogersmilde werd doodgereden.

Midden-Drenthe

In de regio Midden-Drenthe leeft eveneens een roedel. Daar zijn vijf wolvenwelpen geboren, meldde de provincie vorige maand al op basis van waarnemingen in het gebied. Het was de eerste keer dat er welpen werden geboren in dit deel van Drenthe.

Het is niet duidelijk waar de roedels op dit moment precies actief zijn. Omdat de wolf beschermd is, wordt de exacte locatie niet bekendgemaakt.

Bekijk beelden van wolvenwelpen in het Drents-Friese Wold:

Meeste meldingen uit Drenthe

In Nederland leven op dit moment negen wolvenroedels, die samen dit voorjaar minimaal 39 welpen hebben voortgebracht. In de periode tussen mei en augustus van dit jaar zijn bij BIJ12 65 meldingen van wolvenschade aan vee gedaan. Veruit de meeste meldingen (30) kwamen uit Drenthe.

Volgens Hans Hasper van het Wolvenmeldpunt, dat de beelden maakte, verkeren de welpjes in goede gezondheid. "Ze blaken van gezondheid. Op de beelden zie je ook dat ze mooie ronde buikjes hebben."

Wolvenouders laten speelgoed achter

De dieren zijn vastgelegd op een zogenoemde 'rendez vous-plek'. "Daar worden ze door de ouders een tijdje achter gelaten als ze bijvoorbeeld gaan jagen, of even rust willen. Het gebeurt ook vaak dat de ouders er speelgoed achter laten voor de welpen, zoals een plastic fles of een rubberen laars."

Of deze welpen een langer leven beschoren is dan die van de welpjes uit 2022, is niet te zeggen, zegt Hasper. "Dat weet je niet. Hoe ouder ze worden, hoe groter hun leefgebied wordt. Dan krijgen ze met auto's te maken. Straks gaan ze mee op jacht, dat is ook niet zonder risico. Het kan best zijn dat ze daar een schop oplopen."

Voorlopig blijven de welpen nog in Drenthe, verwacht Hasper. "Vaak zwerven ze na een jaar of twee uit", zegt hij. "Dan kunnen ze overal opduiken. Van de Veluwe tot Duitsland en Belgiƫ."

Lees ook:

Contact
opnemen