Zes verschillende wolven bezochten Nederland dit voorjaar

Vrijdag 06 Juli 2018
  • Zes verschillende wolven in Nederland (foto: Pixabay)

WAGENINGEN - Zes wolven uit Duitse roedels zijn in het voorjaar op bezoek geweest in Nederland. Het ging om drie vrouwtjes en drie mannetjes, waaronder twee broers.

Dat concludeert Wageningen Environmental Research, een onderzoeksinstituut voor de groene leefomgeving en onderdeel van Wageningen Universiteit. De onderzoekers hebben gebruik gemaakt van een speciale DNA-techniek. ,,Met deze techniek kunnen we achterhalen welk individu het betrof, wat het geslacht is, en waar het dier vandaan kwam", zegt populatie-geneticus Arjen de Groot.


Het DNA werd afgenomen van doodgebeten of verwonde schapen die afgelopen voorjaar op verschillende locaties zijn gevonden. Het genetisch materiaal werd vergeleken met de database van het Duitse onderzoeksinstituut Senckenberg, dat een database met DNA-profielen van de Duitse wolvenroedels beheert.

Uit het onderzoek blijkt dat in Drenthe afgelopen maart en april een vrouwelijke wolf actief was die afkomstig was van een roedel uit Schneverdingen in Nedersaksen. In dezelfde periode liep er ook een mannetje rond waarvan de herkomst niet kon worden achterhaald.

Contact
opnemen