Zeldzame koereiger landt in de Onlanden

Woensdag 24 April 2024
  • Koereiger in de Onlanden (Rechten: RTV Drenthe - Mark Mertens)

Het plaatje van een witte vogel op de rug van een olifant, os of nijlpaard komt je vast bekend voor. Die witte vogel is een koereiger. De vogel komt van nature voor in warmere klimaten, zoals in Afrika. Maar de afgelopen jaren is deze kleine reiger steeds vaker gezien in Nederland. Ook in Drenthe.

Toch blijft het een van de zeldzamere reigersoorten in ons land.

Voelt zich thuis

Klimaatverandering en aanpassingen in de landbouw maken het mogelijk dat de omgeving geschikter wordt voor deze vogel om ook in Nederland te kunnen overleven. Vooral in natte gebieden, bij vee voelt de kleine koereiger zich thuis. Zo vormen de Onlanden een perfect leefgebied. Met een lengte van ongeveer 50 centimeter is deze vogel een vrij kleine reiger en wordt 'ie snel over het hoofd gezien.

Tekst gaat verder onder de foto.

Afbeelding
Koereiger op jacht (Rechten: RTV Drenthe - Mark Mertens)

Weiland delen

Zoals de naam al verklapt, een koe moet zijn weiland vaak delen met deze reiger. En dat is puur vanwege het voedsel. Loopt een koe door het veld, dan springen er allerlei insecten op. De koereiger maakt daar dankbaar gebruik van en pikt de insecten zo uit de lucht.

Zwijgzaam

Vanaf de lente ondergaat de koereiger een transformatie. De borst, kruin en mantel krijgt een herkenbare gele kleur. Een ander opvallend detail is de zwijgzaamheid. Deze vogel laat niet veel van zich horen. Alleen in de baltstijd kan er enigszins wat gekraak hoorbaar zijn.

Al lijken ze in aantal toe te nemen, de koereiger blijft een zeldzame verschijning in ons land en in Drenthe. Onlangs werden er toch een paar gespot in de Onlanden.

Afbeelding
Twee koereigers bij de Onlanden (Rechten: RTV Drenthe - Mark Mertens)

Contact
opnemen