Zeiknat Asserbos moet nog natter worden

Zaterdag 09 Maart 2024
  • Opgehoogde paden in het Asserbos (Rechten: RTV Drenthe)

Er liggen al veel regenplassen in het Asserbos, maar het is nog niet nat genoeg. De waterstand in het bos moet volgens Het Drentse Landschap en de gemeente Assen omhoog en daarom zijn de wandelpaden alvast aangepakt.

Het Asserbos ondervindt de gevolgen van klimaatverandering. Er zijn zorgen over de vitaliteit van de bomen in het bos, daarom zijn er aanpassingen nodig. Een ervan is het vasthouden van meer water. Dit heeft als gevolg dat ook de wandelpaden natter worden en daarom is er voor twaalf kilometer aan wandelpaden opgehoogd.

Hiervoor is een speciaal zandmengsel gebruikt met mortel, een fijn betontype. "Zo ontstaat er een stabiele ondergrond, maar zijn de paden ook waterdoorlatend", vertelt Joop Hellinga, beheerder bij Het Drentse Landschap. Hij is enthousiast over de verhoogde paden, met als bijkomend voordeel: "Mensen met een scootmobiel of rolstoel kunnen ook meer van het bos genieten."

De nieuwe paden zijn nu nog opvallend geel van kleur, zie het in onderstaande video. Lees verder onder de video.

Verzwakte bomen

Het Asserbos heeft het de laatste jaren moeilijk volgens Hellinga. Veel bomen hebben last van de steeds extremere weersomstandigheden: heel droge en heel natte periodes. Omdat de ondergrond van het bos bestaat uit zand op keileem, houdt het bos weinig water vast. "Het is zeiknat of kurkdroog", vertelt hij. "De bomen hebben last van de snelle verandering van het grondwater." Hellinga wijst naar een 'zwartgeblakerde' beuk, aangetast door de houtskoolzwam. "Als de boom gezond is, zou dit niet snel gebeuren. Het is een teken dat er wel iets aan de hand is."

Afbeelding
De houtskoolzwam op een beuk (Rechten: RTV Drenthe)

Er zijn meer tekenen van verzwakte bomen. Op het 'sparrenkerkhof' laat Hellinga het werk van de letterzetter zien. Een kever die kleine gangen graaft onder de schors van de spar. "Het verdedigingssysteem van de spar, de plakkerige hars, werkt alleen als de bodem vochtig genoeg is. Anders slaat de letterzetter massaal toe en leggen de bomen het loodje."

Nieuwe generatie

Op meerdere plekken van het Asserbos blijven dode sparren liggen. Tussen de aangetaste en omgevallen bomen zie je al nieuwe sparren en douglassparren groeien. Het is de bedoeling dat er een bos ontstaat van verschillende soorten bomen, dat daardoor minder vatbaar is voor plagen. "Hopelijk komen er nieuwe bomen op die gewend zijn aan de extremere weersomstandigheden."

De gemeente Assen en Het Drentse Landschap weten nog niet precies hoe ze het bos natter gaan maken. De verschillende grondlagen, hoogte en soorten bos maken het complex. Op verschillende plekken in het Asserbos zijn rode peilbuizen geplaatst om de wisseling van het grondwater te meten. Samen met een ingenieursbedrijf zijn ze aan het nadenken hoe het bos toekomstbestendig wordt, vooral in de droge zomers. De werkzaamheden aan de paden worden naar verwachting volgende week afgerond.

Lees ook:

Contact
opnemen