Zeer grote heidebrand in Wateren; campings ontruimd

Dinsdag 07 Augustus 2018
  • Grote heidebrand in Wateren (foto: Persbureau Meter)
  • Campings in de buurt zijn ontruimd (foto: Van Oost Media)
  • Grote heidebrand in Wateren (foto: Persbureau Meter)
  • Grote heidebrand in Wateren (foto: Persbureau Meter)
  • De blushelikopter van Defensie (foto: Van Oost Media)

WATEREN - In Wateren, bij de kruising van de Appelschaseweg, was vanmiddag een zeer grote heidebrand uitgebroken.

De brand breidde zich snel uit door de wind. In de buurt van de brand staan verschillende recreatieparken. In totaal werden vijf campings ontruimd, waaronder De Blauwe Lantaarn, Hertenweide, Beek en Brink en Zonnekamp. 

Boeren helpen mee
Behalve de brandweer uit Drenthe, was ook de brandweer uit Groningen en Friesland aanwezig. Er kwamen meerdere watertransportvoertuigen ter plaatse. Boeren uit de omgeving brachten water om te helpen met het blussen van de brand. Ook was er een blushelikopter van Defensie ter plaatse om te helpen.

Het brandgebied behoort tot het Doldersummerveld, van stichting Het Drentse Landschap. De brand woedde aan de noordkant van het veld. Volgens Esther Klap van Veiligheidsregio Drenthe had de brandweer het vuur na een aantal uur ingekaderd. "We roepen mensen op om niet in de rook te blijven hangen."

Zover bekend zijn er geen slachtoffers gevallen. Wel was er een traumaheli ter plekke, omdat iemand onwel was geworden door de rook. Deze persoon is meegenomen door de helikopter. 

Campinggasten opgevangen
De gasten van camping De Blauwe Lantaarn werden opgevangen bij Landgoed Alberthoeve. Het ging om twintig personen. "De rest van de gasten staat langs de weg te kijken naar de brand", zei eigenaresse Nelleke Zwiers.

De wind was veranderlijk en nam iets toe in kracht. "Hopelijk draait ie niet, want we zitten zo'n duizend meter van de brand vandaan", aldus Zwiers.

RTV Drenthe-weerman Roland van der Zwaag meldde dat de brandweerlieden niet hoeven te rekenen op een regenbui. "Er zal lokaal een buitje vallen, maar veel stelt dat niet voor. De wind zal veranderlijk worden."

De Blauwe Lantaarn
Volgens RTV Drenthe-verslaggever Ineke Kemper kroop het vuur richting camping De Blauwe Lantaarn. "Inmiddels worden mensen door de brandweer uit hun huizen gestuurd", meldde zij. 

Staatsbosbeheer riep mensen op om niet naar het Drents-Friese Wold te komen, omdat dit hinderlijk was voor de hulpdiensten.

Het is nog niet bekend hoe de brand is ontstaan.

Contact
opnemen