Zeearend vestigt zich in de kop van Drenthe: ‘Hij gedraagt zich als de koning van De Onlanden’

Donderdag 11 April 2024
  • Een zeearend bij zijn nest in (Rechten: RTV Drenthe)

Ze lieten zich vaker zien, maar Drenthe mag 'm nu echt welkom heten: de zeearend. De oervogel heeft zich in de kop van Drenthe genesteld. "Die terugkeer is echt een feestje", jubelt boswachter Bart Zwiers.

Met zijn verrekijker in de aanslag tuurt Zwiers over de uitgestrekte Onlanden. Hij weet het: ze kunnen zomaar overvliegen. En dat valt op. "Als een gigantische schaduw die over je heen jaagt. Met een traagheid, een soort van arrogantie of vertrouwen. Hij gedraagt zich als de koning van De Onlanden. Voor mij is dat de aanleiding om de verrekijker te pakken en de zeearend te spotten."

De zeearend liet zich zoals bovengenoemd wel vaker zien in Drenthe. Zo werden in mei 2022 twee trotse zeearend-ouders gespot bij Veenhuizen. Maar nu hebben ze Noord-Drenthe benut om zich te nestelen.

Verstoring

Het natuurverschijnsel voltrekt zich in de nabijheid van De Onlanden, onder de rook van Groningen. De exacte locatie van het zeearend-nest wordt vanwege de kans op verstoring niet bekendgemaakt. "De zeearend is daar zéér gevoelig voor", waarschuwt Zwiers. "Geniet ervan, maar laat dat beest alsjeblieft met rust", benadrukt hij met klem.

Dat de zeearend kiest voor De Onlanden als uitvalsbasis, lijkt op het eerste gezicht een goede keuze. In het natuurgebied krioelt het van de prooidieren, het hele jaar door. De zeearend hoeft niet op z'n reserves te teren.

Eten

Waar hij z'n vraatzucht in vindt? Zwiers: "Meerkoeten, ganzen en aalscholvers. Ook de fazant kan lekker smaken. Het is als tafeltje-dekje."

De gunstige omstandigheden maken Zwiers des te meer verheugd. "Dit heb ik nog nooit beleefd in mijn boswachterscarrière. Ook de generatie voor mij heeft hier nooit zeearenden zien broeden."

Lees ook:

Contact
opnemen