Wolvenwelpen geboren in Drents-Friese regio

Maandag 01 Augustus 2022
  • Van de welpjes zijn geen foto's vrijgegeven, dit zijn wolvenwelpen in het Duitse Holzminden (Rechten: ANP/Mauritius Images GmbH/J. Borris)

In de grensregio Drenthe en Friesland zijn wolvenwelpen geboren. Dat heeft BIJ12 zojuist bekend gemaakt. BIJ12 is het bureau dat voor provincies onder meer de wolvenschade afhandelt.

In het gebied zijn in ieder geval drie welpen gezien. "Maar het kunnen er nog wel meer zijn", zegt Dick Klees van de zoogdierenvereniging. "Vaak laten niet alle welpen zich tegelijkertijd zien."

Locatie geheim

De exacte locatie waar de wolvenfamilie verblijft, wordt bewust geheim gehouden. Natuurbeheerders zijn bang voor verstoring door mensen die graag een glimp willen opvangen van de welpen. "De jongen zijn nog heel kwetsbaar", legt Dick Klees uit. "Ze lopen inmiddels al rond en je wil niet dat ze uit angst op de vlucht slaan en bijvoorbeeld worden aangereden."

Wolvenkoppel

In juni werd al bekend dat er een wolvenpaar zich heeft gevestigd in het Drents-Friese Wold en de omgeving daar omheen. De twee wolven lopen al langer rond in Zuidwest-Drenthe en Zuidoost-Friesland, maar werden eerst nog gezien als zwerfwolven.

BIJ12 maakte in juni bekend dat er in Nederland vier wolvenparen zijn die dit jaar mogelijk ook welpen kunnen krijgen. Hier in de regio is dat dus nu daadwerkelijk het geval. Vorig jaar werden er ook al wolvenwelpen geboren op de Veluwe.

Lees ook:

Contact
opnemen