Wolvendeskundige over aanval wolf op mens: ‘Niet terecht dat wolf is afgeschoten’

Zondag 09 Juli 2023
  • In Wapse is vanochtend een wolf doodgeschoten (Rechten: Pixabay)

Ecoloog Erwin van Maanen noemt het voorval van vanochtend - waarbij een schapenboer in Wapse werd gebeten - geen aanval van een wolf op een mens. "Het is natuurlijk een heel triest verhaal. Maar deze wolf was in het nauw gedreven en zat gevangen in het hekwerk. Het is defensief gedrag van een roofdier. Een hond zou dit ook doen." Van Maanen wordt door vriend en vijand beschouwd als een van de belangrijkste deskundigen op het gebied van de wolf in Nederland.

Volgens Van Maanen is het zaak om in dit soort situaties altijd de rust te bewaren. "Ik snap dat de man zijn schapen wilde beschermen. Maar de schapenhouder had de wolf niet aan moeten vallen." De boer probeerde de wolf met een hooivork en schep weg te jagen.

'Ongelukkige samenloop van omstandigheden'

Van Maanen vervolgt: "Mijn advies zou zijn geweest om als de donder uit dat hekwerk te gaan en te zorgen dat die wolf eruit kan. Als de wolf weg had kunnen rennen, dan had die dat wel gedaan. Het is een ongelukkige samenloop van omstandigheden."

Afbeelding
Het weiland waarin de wolf werd doodgeschoten (Rechten: RTV Drenthe / Kim Stellingwerf)

Hij noemt de situatie wel heel bijzonder. "Er gebeuren in Nederland nu een heleboel gekke dingen in één reeks. Zoals de wolf die in een tuin in slaap viel. Ik denk dat dit binnen nu en twee maanden weer gaat gebeuren."

Niet geconsulteerd door gemeente

Van Maanen kent weinig vergelijkbare voorbeelden in het buitenland. "In Duitsland zijn dit soort dingen minder aan de hand. En in Roemenië is een geval bekend van een wolf die iemand aanviel die in het nauw gedreven zat, in een stal. De interactie tussen mens en dier is in Nederland heel sterk."

De wolvenkenner is niet geconsulteerd door de gemeente Westerveld over het wel of niet afschieten van deze wolf. Hij denkt dat het niet terecht is dat de wolf is afgeschoten. "Ik ben geen voorstander van afschot. De wolf was in het nauw gedreven", stelt hij. "Mensen zijn in paniek en grijpen naar drastische maatregelen. Dat gebeurde in de Middeleeuwen ook. Dat zie je ook op de tekeningen van Rien Poortvliet, waar mensen met hooivorken achter de wolf aan zitten."

Voer voor wolventegenstanders

Hij zegt de mensen in Wapse te zullen ondersteunen. "Het is heel erg wat hier is gebeurd. Maar ik probeer heel reëel te zijn."

Het doet hem persoonlijk ook pijn. "Het is koren op de molen van de tegenstanders van de wolf. Onder normale omstandigheden zal een wolf een mens niet aanvallen. Dus als hij niet ziek is of wordt aangevallen."

Lees ook:

Contact
opnemen