Wolf doodgeschoten na bijtincident met schapenboer Wapse

Zondag 09 Juli 2023
  • De wolf viel in Wapse een schapenboer aan (Rechten: RTV Drenthe / Petra Wijnsema (foto wolf: Pixabay))

Een wolf heeft vanochtend een schapenhouder in Wapse in zijn arm gebeten. Dat gebeurde rond 7.00 uur, toen de man het dier wilde wegjagen omdat zijn schapen werden aangevallen. De wolf is twee uur later doodgeschoten.

De man probeerde de wolf met een hooivork en een schep luid roepend weg te jagen, maar werd toen in zijn arm gebeten. De man is naar het ziekenhuis gegaan en kon dezelfde dag weer naar huis. Hij heeft geen blijvend letsel overgehouden aan de beet.

Ingrijpende beslissing

De gemeente Westerveld heeft na overleg met experts besloten om de wolf af te schieten. "Je moet dan een knoop doorhakken", zegt burgemeester Rikus Jager. "Kun je zo'n wolf vrij laten lopen, of is het risico te groot dat zoiets weer gebeurt? Ik kreeg eensluidende adviezen en was er toen zelf ook wel uit. Er moest iets gebeuren."

Jager is zich ervan bewust dat de keuze om het dier af te laten schieten tot discussie leidt, zeker omdat de wolf Europese bescherming geniet. "Welke beslissing je ook neemt, je weet dat het ingrijpend is", legt hij uit. "Maar het is duidelijk geworden dat deze wolf niet meer thuishoort in de natuur. Veel mensen zullen dit een verkeerde beslissing vinden, maar ook veel vinden dit wel juist."

Wolfwerend raster aanwezig

De man hield twintig fokschapen bij wijze van hobby en had een wolfwerend raster met zeven stroomdraden. Het is onduidelijk waar de wolf door de omheining is gekomen. De wolf greep twee schapen en een geit. Na de aanval verschool de wolf zich onder zonnepanelen achter het perceel, die ook binnen het wolfwerend raster stonden.

RTV Drenthe heeft dit bericht sinds de eerste publicatie meerdere keren aangepast en ook de kop veranderd. Zo werd er aanvankelijk gesproken over een aanval van een wolf op een mens. Een wolvendeskundige noemde het later zelfverdediging van de wolf, want die voelde zich mogelijk bedreigd omdat die in een wolfwerend raster vastzat. RTV Drenthe heeft daarom later gekozen voor de meer neutrale benoeming 'bijtincident'. Deze bewoording laat in het midden of de wolf of de schapenhouder dader of slachtoffer zijn.

Afbeelding
De wolf is twee uur na de aanval doodgeschoten (Rechten: RTV Drenthe / Petra Wijnsema)

Lees ook:

Contact
opnemen