Wolf doodgereden in Hoogersmilde

Maandag 16 Januari 2023
  • Doodgereden wolf bij Hoogersmilde (Rechten: Persbureau Drenthe)

Aan de Rijksweg in Hoogersmilde is vanochtend een wolf doodgereden. De aanrijding was rond 8.30 uur op de N371, zo meldt de politie. Alle betrokken instanties gaan ervan uit dat het om een wolf gaat.

De wolf is na de aanrijding meegenomen door een werknemer van de provincie Drenthe en wordt uiteindelijk naar het Dutch Wildlife Health Centre van de Universiteit Utrecht gebracht. Daar wordt onderzoek gedaan naar de doodsoorzaak en wordt DNA afgenomen om vast te stellen om welke wolf het gaat. Ook Wageningen Environmental Research doet onderzoek. Daar wordt gekeken naar onder meer de leeftijd, maaginhoud en de conditie van het dier.

In het Drents-Friese Wold leeft een wolvenpaar, en die hebben vorig jaar zomer drie welpen gekregen. De wolf die is aangereden is een welp, maar het is nog niet duidelijk of het om een welp van het wolvenpaar gaat.

In onderstaande video vertelt verslaggever Vera Beuke meer over de aanrijding:

Aanrijding

De aanrijding met de wolf gebeurde precies voor het huis van Tineke van Doesburg. "Ik had net de pony's gevoerd. Toen ik uit het raam keek zag ik dat een auto de wolf aanreed. Eerst dacht ik nog dat het een hond was, maar ik zag al snel dat het om een wolf ging."

Van Doesburg loopt snel naar buiten om te kijken hoe het met de automobiliste gaat. De vrouw is erg geschrokken, maar komt er verder zonder kleerscheuren van af. Wel raakt haar auto beschadigd. Volgens Van Doesburg kwam de wolf vanaf de waterkant en heeft hij geprobeerd de N371 over te steken. Daar komt de wolf in aanraking met de auto en is op slag dood.

"Wij zijn altijd bang voor een wolvenaanval en houden er rekening mee dat het kan gebeuren", zegt Van Doesburg. "Daarom lopen de pony's 's nachts niet meer buiten, blijft de hond achter het hek en ga ik niet meer alleen het bos in. Ik voel mij daar niet veilig bij. Tot nu toe hebben wij nog geen wolvenaanval gehad, maar in onze omgeving is het wel gebeurd."

Lees ook:

Contact
opnemen