Wilde narcis in waterwingebied Noordbargeres

Zaterdag 09 April 2022
  • De wilde narcissen kwamen naast een bouwterrein tevoorschijn (Rechten: RTV Drenthe)

De wilde narcis wordt ook de Drentse paosbloem genoemd. Deze eens zo karakteristieke bloem voor het Drentse landschap is zeldzaam geworden. Maar verschillende initiatieven proberen het bolgewas voor de ondergang te behoeden en de plant is aan een voorzichtige comeback bezig.

In waterwingebied Noordbargeres in de buurt van Emmen staat een groot aantal wilde narcissen op een nogal onhandige plek. Peter Bartelds van waterbedrijf WMD laat het productieterrein zien waar nieuwbouw plaatsvindt.

Verplaatsen

Voordat de bouw van start ging, kwamen de gele bloemen ineens tevoorschijn. "Die wilde narcis zat hier nog in de grond", aldus Bartelds. "We kregen de opdracht om ze te redden en hebben een reddingsplan opgesteld. In overleg met Landschapsbeheer Drenthe hebben we de planten verplaatst. Het is dankbaar werk dat we ze gered hebben. Zeg zelf, het is toch een heel mooi, fris plantje." De verplaatsing is geslaagd en even verderop ziet het geel van de wilde narcissen.

Verschillen

Alleen de wilde narcis komt van nature in ons land voor. De 'gewone' of trompetnarcis is gekweekt en lijkt erg op de wilde narcis maar er zijn ook verschillen. "Een mooi kenmerk zijn die lichtere kroonbladeren en de kelk is veel donkerder van kleur", laat Bartelds zien. Verder zijn wilde narcissen wat kleiner dan de meeste tuinnarcissen en bloeien ze eerder. De bloem van de wilde narcis steekt niet of nauwelijks boven de bladeren uit en de bladeren hebben een opvallende blauwgroene kleur.

Paosbloem

Landschapsbeheer Drenthe werkt sinds 2019 samen met de provincie om de wilde narcis te beschermen. In het project Drentse paosbloem wordt het bolgewas onder de aandacht gebracht bij erfeigenaren in de hoop bestaande groeiplaatsen te behouden en eigenaren en terreinbeheerders te stimuleren om de soort te herintroduceren op erven en in hooilanden en beekdalen. Samen met vrijwilligers worden bollenbanken opgezet waar wilde narcissen tijdelijk worden ondergebracht en vermeerderd.

Lees ook:

Contact
opnemen