Wildcam: otters in de Geeserstroom

Vrijdag 28 Januari 2022
  • De drie otters van de Geeserstroom. (Rechten: Arjen de Haan)

Al jaren worden er sporen gevonden van otters bij de Geeserstroom. Nu staan de makers van die sporen ook op camera: een moeder en twee jongen.

Boswachter Wenda Kloen van Staatsbosbeheer: "Het was geen verrassing dat ze er zaten, maar natuurlijk wel hoe verrassend en hoe mooi ze in beeld komen!" De beelden van Arjen de Haan laten een moeder met twee jongen zien.

"Een otter is heel selectief, dus als je zo'n dier in je gebied hebt, dan doe je het goed. Het betekent dat er schoon water is, voedselrijk met voldoende vis. En dat het er veilig is; genoeg rust." Om die rust zo te houden wordt de exacte locatie niet bekendgemaakt.

Kloen: "Mannen en vrouwen leven in aparte gebieden. Een vrouwtje heeft een territorium van zo'n zeven kilometer, een mannetje het viervoudige. Er kan overlap in zitten, het kan zijn dat er meer otters zijn."

"De jongen zijn nu acht maanden oud, de moeder verjaagt de jonkies uit het territorium, nog een paar maanden en dan gaan ze de hort op. Het zou goed kunnen dat de moeder opnieuw weer jongen krijgt. Je ziet op de beelden het markeren met spraints, dat is ontlasting, maar je ziet ook ottergeil. Dat is een geleiachtige substantie, dat moet een mannetje aantrekken."

Contact
opnemen