Wieken terug aan de molen in Sleen, molenaar staat te springen om weer te malen

Donderdag 13 Juni 2024
  • Met een kraan worden de roeden op hun plek gehangen (Rechten: Molen De Hoop krijgt nieuwe roeden)
  • De roeden zijn ruim 26 meter lang (Rechten: Molen De Hoop krijgt nieuwe roeden)

Een enorme vrachtauto manoeuvreert donderdagochtend door Sleen. In de aanhanger liggen vier enorme metalen palen. Het zijn de roeden die straks de basis vormen van de nieuwe wieken van molen De Hoop.

Buurtbewoners zijn naar buiten gekomen om te zien hoe de vrachtwagenchauffeur zijn auto zo dicht mogelijk bij de molen probeert te krijgen. Daarna wordt het werk overgenomen door een kraanmachinist, die de roeden op de juiste plek hangt.

Renovatie

"Dat zijn knappe roeden, ruim 26,5 meter lang", weet molenaar Kars Kuipers. "In november hebben we ze eruit gehaald, ze waren aan renovatie toe. En ik moet zeggen, ze zijn harstikke mooi opgeknapt."

De roeden zijn 125 jaar oud en hoefden nooit eerder vervangen te worden. Door de jaren heen zijn er wel reparaties geweest. "Niet altijd even netjes", aldus Kuipers. "Nu zijn ze weer voorzien van nieuwe klinknagels, net als vroeger."

Nog veel werk te doen

Met een grote kraan worden de roeden gestoken in de molen. Daar worden ze vastgezet met keerklossen en wiggen. De komende dagen wordt het houtwerk, dat de afgelopen tijd is geschilderd door de vrijwilligers van de molen, opnieuw aangebracht op de roeden.

"Ik ben dolgelukkig als alles klaar is", blikt molenaar Kuipers vooruit. "Hopelijk is al het werk binnen twee weken klaar, want ik ben door bijna al mijn maalvoer heen."

Lees ook:

Contact
opnemen