Wie kapte de bomen bij Schelfhorst in Paterswolde?

Dinsdag 13 Februari 2018
  • De illegaal gekapte bomen (foto: Jeroen Willems / RTV Drenthe)
  • Er zijn veel bomen en struiken gekapt bij Schelfhorst (foto: Jeroen Willems / RTV Drenthe)

PATERSWOLDE - Waarom werden donderdag ineens illegaal bomen gekapt op het terrein van de vroegere camping Schelfhorst in Paterswolde? Sabotage, denkt projectontwikkelaar Wijnand van Smeden.

Nog maar net besloot de gemeenteraad van Tynaarlo dat er tien woningen mogen komen bij de vroegere camping Schelfhorst en nu al zijn er grote bomen gekapt op het stuk grond. Maar niet in opdracht van de projectontwikkelaar.


"Iemand wil ons in een kwaad daglicht stellen," zegt Van Smeden. "Het is te toevallig dat precies de dag voordat wij beginnen met onze werkzaamheden daar ineens bomen worden gekapt."

Mannen met een kettingzaag
De projectontwikkelaar mocht van de gemeente zonder vergunning het terrein vast wat opschonen. Het gaat om het verwijderen van jonge en kleine boompjes. Van Smeden: "Maar toen we daar vrijdag aankwamen, zagen we dat er al bomen waren omgezaagd." De projectontwikkelaar deed gelijk aangifte bij de politie en belde de gemeente.

"We vroegen of de buren wat geks hadden gezien en zij zeiden dat ze de dag ervoor twee mannen hadden gezien met een kettingzaag." Volgens Van Smeden gaat het om een enorme schade. Hij hoopt dat de politie de daders te pakken krijgt.

Alsnog een vergunning
De gemeente Tynaarlo is in gesprek met de projectontwikkelaar. In ieder geval moet nu alsnog een vergunning worden aangevraagd voor het opschonen van het terrein, bij zowel de gemeente als de provincie. Daar is Van Smeden nu mee bezig.

Rechtszaak
Vorige week is de gemeente Tynaarlo nog door de rechter op de vingers getikt, omdat ze in 2015 illegaal achthonderd vierkante meter bos had gekapt in het Koepeltjesbos in Eelde. De gemeente is veroordeeld tot een voorwaardelijke boete van 2.000 euro. Ze had wel een vergunning bij zichzelf moeten aanvragen, dan hadden burgers ook de mogelijkheid gehad bezwaar te maken, oordeelde de rechter.

Raadslid Janko Weering (Gemeentebelangen) heeft vragen gesteld aan het college van burgemeester en wethouders. "Dit riekt naar criminaliteit, want er is gewoon een kapvergunning voor nodig", vindt Weering.

Door: Marjolein Knol

Contact
opnemen