Waterschap maait orchideeën weg bij Klijndijk

Donderdag 16 Juni 2022
  • Foto ter illustratie van een bloeiende rietorchis (Rechten: Saxifraga / Willem van Kruijsbergen)

Waterschap Vechtstromen heeft orchideeën weggemaaid langs een zijtak van het het Oranjekanaal in het Drentse Klijndijk. Het is de tweede keer dat deze planten zijn weggemaaid, terwijl er nu wel voorzorgsmaatregelen waren genomen, aldus het waterschap zelf. Het gaat waarschijnlijk om de rietorchis.

Waterschappen maaien in deze tijd overal de oevers van waterwegen. Dat is nodig om te voorkomen dat sloten, riviertjes en kanalen dichtgroeien, waardoor ze geen water meer kunnen afvoeren. Vorig jaar kwamen de orchideeën langs het Oranjekanaal in de maaimachine terecht omdat het waterschap niet wist dat de beschermde bloemen daar groeiden.

Waarschuwing

Dit jaar zijn alle maaiers volgens Vechtstromen bij de start van het maaiseizoen gewaarschuwd dat het niet nog een keer moest gebeuren. Bij de eerste maaironde ging het goed, maar bij de tweede maaironde zijn de planten alsnog verdwenen. Het waterschap zoekt uit hoe dit kon gebeuren.

Rectificatie

In de eerste versie van dit artikel stond dat het waterschap de beschermde rietorchis heeft weggemaaid. Later bleek het te gaan om de niet meer beschermde rietorchis. Sinds 2017 heeft deze plant geen beschermde status meer.

Contact
opnemen