Waterkwaliteit Grote Moere in orde ondanks illegale stort, PFAS niet getest

Donderdag 20 Juni 2024
  • De Grote Moere bij Grolloo (Rechten: Persbureau Drenthe)

De waterkwaliteit in De Grote Moere bij Grolloo voldoet opnieuw aan de normen voor oppervlaktewater. Dat meldt Waterschap Hunze en Aa's op basis van wateronderzoek in de voormalige zandwinningsplas.

Het waterschap heeft zes metingen gedaan op verschillende plekken in de Grote Moere. Er is onder meer getest op de aanwezigheid van zware metalen en de hoeveelheid stikstof in het water. Hunze en Aa's heeft tijdens het onderzoek geen te hoge waarden aangetroffen.

PFAS-waarden niet onderzocht

De onderzoekers van het waterschap hebben niet getest of er PFAS in het water zit. PFAS zijn chemische stoffen die in tal van producten zitten, maar niet thuishoren in het milieu.

Hunze en Aa's laat weten dat tijdens eerdere metingen geen PFAS in de plas is aangetroffen en er daarom geen aanleiding is om daar speciaal onderzoek naar te doen. Het meten van de chemische stoffen is bovendien duur.

Illegale dumpingen

De dorpsbelangenvereniging van Grolloo, VDGO, drong bij het waterschap aan op nieuw onderzoek, nadat inwoners ontdekten dat gebiedseigenaar Staatsbosbeheer zeker tien jaar lang illegaal grond heeft gestort in de Grote Moere.

De inwoners maken zich zorgen over milieuvervuiling, onder meer doordat ze geregeld afval tegenkwamen in en rond het water.

Afbeelding
Vervuiling in het water van de Grote Moere (Rechten: RTV Drenthe/Marjolein Lauret)

De inwoners wantrouwden eerdere onderzoeken naar de waterkwaliteit door Hunze en Aa's en eisten dat zij betrokken werden bij nieuwe tests. Het waterschap was zich van geen kwaad bewust en benadrukte dat de onderzoeksresultaten betrouwbaar zijn.

Inmiddels zijn de verhoudingen tussen de inwoners en het waterschap verbeterd, vertelt VDGO-lid Oncko Burghgraef. "Hunze en Aa's heeft ons betrokken bij de metingen. We zijn content met de wijze waarop het onderzoek plaatsvindt en vertrouwen erop dat het goed gebeurt", zegt hij.

Bodemonderzoek

De gemeente Aa en Hunze laat samen met het waterschap deze zomer ook onderzoek doen naar de bodem van de Grote Moere en de omringende natuur. Dit onderzoek moet uitwijzen of de grond in en rondom de plas vervuild is.

Burghgraef houdt nog wel een slag om de arm met betrekking tot de waterkwaliteit. "Mocht uit het bodemonderzoek blijken dat er PFAS in de bodem zit, dan zal er alsnog onderzoek moeten plaatsvinden naar het PFAS-gehalte in het water."

Lees ook:

Contact
opnemen