Wat doe jij in de Nacht van de Nacht?

Zaterdag 09 Juli 2022
  • Aandacht voor het duister tijdens de Nacht van de Nacht (Rechten: Pixabay)

We zitten nog volop in de zomertijd maar de Natuur en Milieufederaties zijn al bezig met de omschakeling naar de wintertijd. Dat is namelijk het moment waarop de Nacht van de Nacht plaatsvindt. Tijdens deze nacht staan de federaties stil bij het belang van het donker voor alles dat leeft.

Jaarlijks worden allerlei evenementen georganiseerd, ook in onze provincie. De Natuur en Milieufederatie (NMF) Drenthe roept organisaties, bedrijven en verenigingen op om mee te doen en zelf een activiteit te organiseren.

Lichtvervuiling

De Nacht van de Nacht vindt op 29 oktober voor de achttiende keer plaats. De campagne is bedoeld om lichtvervuiling tegen te gaan en de nacht donkerder en daarmee duurzamer te maken. Ons land is één van de meest verlichte landen ter wereld. Dat betekent energieverspilling maar ook verstoring van het natuurlijke ritme van mens en dier.

Drenthe

In vergelijking met andere provincies doet Drenthe het goed op het gebied van lichtvervuiling. Gemiddeld laat bijna driekwart van de onderzochte bedrijven onnodig licht branden. In Drenthe ging het om ruim de helft van de bedrijven. Ook brandt in onze provincie de minste buitenverlichting. Toch is er ruimte voor verbetering en roept NMF Drenthe bedrijven, gemeenten en particulieren op om het licht uit te doen.

Meedoen

De activiteiten tijdens de Nacht van de Nacht zijn divers. Eerder werden nachtelijke wandelingen en vaartochten, workshops nachtfotografie en nachtelijke diners georganiseerd. Je kunt zelf een activiteit organiseren en deze via NMF Drenthe onder de aandacht brengen. Wil je meedoen maar heb je inspiratie nodig? Bekijk dan deze 'duistere' voorbeelden. Bezoek voor meer informatie de website van NMF Drenthe.

Lees ook:

Contact
opnemen