Wandelroutes Aa en Hunze worden in 2023 aan elkaar vastgeknoopt

Vrijdag 08 Juli 2022
  • Wandelroutes Aa en Hunze worden in 2023 aan elkaar vastgeknoopt (Rechten: ANP/ Lex van Lieshout)

Recreatieschap Drenthe wil volgend jaar een wandelknooppuntennetwerk aanleggen in de gemeente Aa en Hunze. Bestaande wandelroutes worden met elkaar verbonden en dat is volgens het Recreatieschap goed voor de lokale economie.

Door Aa en Hunze lopen veel soorten wandelroutes. Lange afstandswandelingen zoals het Pieterpad en het Hondsrugpad gaan door de gemeente, maar er zijn ook veel verschillende dorpsommetjes. Nu liggen die allemaal nog los van elkaar, maar binnenkort knoopt het Recreatieschap ze aan elkaar vast.

Groot Drents wandelnetwerk

De Gedeputeerde Staten van Drenthe willen dat begin 2024 alle wandelroutes van de provincie met elkaar verbonden zijn. "Het doel is dat de provincie Drenthe naast dé fietsprovincie ook dé wandelprovincie wordt. Die titel heeft Brabant nu en dat steekt ons wel een beetje", zei Luuk Schepers van Recreatieschap Drenthe tijdens een bijeenkomst van de gemeenteraad gisteravond.

Nieuwe wandelpaden wil het Recreatieschap alleen aanleggen waar dat echt nodig is, om geen extra druk te leggen op de natuur. Wel is het de bedoeling om routes zo veel mogelijk langs lokale horecagelegenheden te laten lopen, zodat wandelaars gemakkelijk een kop koffie kunnen halen. Een impuls voor de lokale economie, denkt wethouder Bas Luinge.

Overleg met grondbezitters

De realisatie van het netwerk in Aa en Hunze kost zo'n 250.000 euro. Dat bedrag wordt in tweeën gedeeld door de gemeente en de provincie. Daarnaast moet het Recreatieschap voor bijvoorbeeld het aanleggen van nieuwe verbindingspaden eerst in overleg met 25 grondeigenaren in de gemeente.

Voor het onderhoud van de wandelpaden kijkt het Recreatieschap naar vrijwilligers uit de dorpen. Twee keer per jaar moeten zij de routes controleren en de routeborden schoonmaken.

Lees ook:

Contact
opnemen