Wandelaars moeten wijken voor broedende kraanvogel Dwingelderveld

Vrijdag 28 Mei 2021
  • De broedende kraanvogel (Rechten: Natuurmonumenten / Eric Menkveld)

Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten hebben besloten het wandelpad dat start vanaf de parkeerplaats Achter 't Zaand tijdelijk af te sluiten voor het publiek. Vanaf vandaag is het 'familiepad' dicht. Hoe lang het pad dicht blijft is nog onduidelijk.

De sluiting van het pad is er om een broedend paartje kraanvogels hun rust te gunnen. Ze hebben op het pad een nest gemaakt, waar inmiddels één ei in ligt dat wordt bebroed. Kraanvogels zijn volgens Natuurmonumenten erg storingsgevoelig en verlaten het nest zodra mensen over het wandelpad lopen.

'Wat moet dat moet'

Een nest van een kraanvogel bestaat meestal uit twee eieren. Het uitbroeden van een ei kost zo'n dertig dagen. Pas als het tweede ei uitgebroed is kan het pad weer vrijgegeven worden. "Een kleine kraanvogel kan al vrij snel lopen en ik denk dat ze heel snel als het beestje kan lopen ze een rustigere plek op gaan zoeken", laat boswachter Tineke Bouwmeester weten.

Volgens Bouwmeester hebben de kraanvogels voor het pad gekozen omdat het de afgelopen tijd daar rustig was, omdat het regende en niet veel mensen in de regen langs dat pad lopen. "Maar het is een mooie plek en ligt midden in de habitat van de kraanvogel", zegt Bouwmeester. "Het ei moest eruit en wat moet dat moet."

In Nederland zijn zo'n veertig broedpaartjes van de kraanvogel. Volgens Bouwmeester is dat vooral iets van de laatste jaren, omdat de natuur nu natter mag zijn.

Contact
opnemen