Vrijwilligers van de maand: op pad met de Vrijwillige Weidevogelgroep uit Dwingeloo

Donderdag 03 Mei 2018
  • Op zoek naar weidevogels (foto: RTV Drenthe)

Vrijwilligers zijn onmisbaar voor de Drentse natuur. Daarom zetten we elke maand een vrijwilliger of een vrijwilligersgroep in het zonnetje. Deze maand lopen we mee met de Vrijwillige Weidevogelgroep uit Dwingeloo.

In Drenthe zijn meer dan vijfhonderd vrijwilligers actief bezig met het beheer van weidevogels. Samen proberen ze de vogels een steuntje in de rug te geven. 

Veel kijken
Albert Boers is één van hen. "Soms krijgen we de vraag van een boer, van goh ik wil het land op en er zitten nesten, Kunnen jullie die markeren? En dan markeren we ze. Soms moeten we ook mandjes om de nesten zetten, of plaatsen we er een schild over wanneer er gemest wordt", vertelt Boers.

"We kijken veel over het land, maar komen er zo min mogelijk. Alleen als we daarmee de boer kunnen helpen." 

Tien lege nesten
De weidevogelbeschermers werken ook samen met jagers. "Er is een aantal rovers dat weidevogels opeet en nesten leeg rooft. De vos is één van de belangrijkste eters van weidevogels. Vorig jaar hebben we bijvoorbeeld meegemaakt dat we tien nesten vonden op één stuk grond, die allemaal leeggegeten waren door de vossen", vertelt Peter Saathof, vrijwilliger en jager.

Samen met de boeren
Ook de boeren in de omgeving dragen hun steentje bij aan de weidevogel. Zo ook Jacob Mulder. "Samen met de vrijwilligers van Landschapsbeheer Drenthe proberen we zo veel mogelijk nesten te lokaliseren. En dan is het gewoon een kwestie van eromheen werken." 

En dat gaat met succes. "We hebben onlangs met het vernieuwen van het grasland twaalf nesten in mandjes gezet en iedere keer geplaatst. Tijdens de werkzaamheden bleven de kieviten mooi op op de nestjes zitten. Dat ging prima", vertelt boer Mulder enthousiast. 

Contact
opnemen