Voormalige houtzagerij Orvelte krijgt nieuwe bestemming

Maandag 03 April 2023
  • Oude ambachten in Orvelte (Rechten: RTV Drenthe)

Het monumentendorp Orvelte is een brinkdorp in Midden-Drenthe waar de tijd lijkt stil te staan. In een nieuwe serie laat erfgoedexpert Jermo Tappel van Stichting het Drentse Landschap een aantal bijzondere Drentse restauratieprojecten zien. Het eerste project staat in Orvelte.

De voormalige houtzagerij, een rijksmonument, wordt volledig verduurzaamd en krijgt een nieuwe functie waardoor de boerderij toekomstbestendig wordt.

Negentiende eeuw

"Deze boerderij dateert uit 1868 en is ooit gebouwd als keuterboerderij, een klein boerenbedrijf aan de rand van Orvelte", vertelt Tappel. In de jaren zeventig van de vorige eeuw kreeg het gebouw ook al een nieuwe functie: het werd een houtzagerij. Toen zijn hier veel bijgebouwen en een complete zaaginstallatie bijgekomen."

Verbouwing

De renovatie van een rijksmonument wordt zorgvuldig voorbereid. Tappel: "Voordat wij zo'n grootscheepse restauratie uitvoeren, doen we heel veel historisch onderzoek om erachter te komen waar de historische waarden precies zitten zodat we die kunnen behouden. Daar waar geen waarden zitten hebben we juist de ruimte om te verduurzamen."

(de tekst gaat verder na de video)

Interieur

"Hierbinnen zie je hoe grootscheeps de restauratie daadwerkelijk is", wijst Tappel. "De historische onderdelen zijn mooi blootgelegd, bijvoorbeeld de balklaag hierboven maar ook de oude brandmuur uit de negentiende eeuw. Onder mij zien we de eerste isolatielaag verschijnen. We maken een soort doos in een oude schil. Dankzij die hoogwaardige, isolerende doos die er binnenin komt, kunnen we er een moderne installatie in kwijt waardoor we van het gas afkunnen."

Behoud

De houtzagerij en klompenmakerij die zich achter de boerderij bevinden worden niet onder handen genomen. "Omdat ze van oudsher geen onderdeel uitmaakten van de historische boerderij wordt het van elkaar gescheiden", legt Tappel uit. "De boerderij wordt in gebruik genomen als hoogwaardige woonboerderij en hierachter kan het publiek nog altijd komen via een andere ingang, want hier worden demonstraties houtzagen gegeven en klompen gemaakt."

Afbeelding
Historische houtzagerij (Rechten: RTV Drenthe)

Lees ook:

Contact
opnemen