Voormalig zalencentrum Deurze in beeld als bezoekerscentrum Drentsche Aa-gebied

Woensdag 08 Februari 2023
  • Rondom kan veel gewandeld worden (Rechten: RTV Drenthe / Tina Ruiter)

Eetcafé en zalencentrum De Aanleg in Deurze wordt omgebouwd tot Drentsche Aa-bezoekerscentrum, dat willen de restaurantondernemers, het Overlegorgaan Nationaal Park Drentsche Aa en IVN.

Het nieuwe bezoekerscentrum - Huis aan de Aa - is volgens de betrokkenen een belangrijk vertrekpunt voor bezoekers van het nationale park. Informatie, educatie, routeknooppunten en horeca komen er samen. "Het was eigenlijk al een toegangspoort voor ons gebied", legt Jaap Verhulst van het overlegorgaan uit. "We hadden er al een parkeerplaats en er stonden wat panelen."

Vorig jaar deden de uitbaters van De Aanleg hun horecagelegenheid na tientallen jaren van de hand. Het was mooi geweest, vonden ze. Het pand werd verkocht. "De nieuwe mensen die erin kwamen hebben ambitieuze plannen", vindt Verhulst. "We gaan nu kijken of we daar meer van kunnen maken."

Meer dan een plek met alleen wandelinformatie

Het is de bedoeling dat je er straks niet alleen terecht kan voor informatie over een wandelroute. "Je kunt er ook een goede kop koffie drinken", stelt Verhulst. Verder komt er een bed-and-breakfast in en wordt er ruimte gemaakt voor een paar kantoren en een educatie- en vergaderruimte. Bovendien krijgt het pand een terras met uitzicht op het beekdal.

Verhulst ziet het al helemaal voor zich. "Het Drentsche Aa-gebied is met 34.000 hectare heel groot. Mensen vinden het moeilijk om zoiets voor te stellen", vertelt hij. "Als je straks één plek hebt waar je alles kunt uitleggen is dat een meerwaarde voor het gebied."

(Tekst gaat verder onder de foto)

Afbeelding
Het zalencentrum (Rechten: Google Streetview)

Financiële plaatje nog onduidelijk

De details van de plannen worden de komende maanden verder uitgewerkt. "We gaan werken aan een samenwerkingsovereenkomst. Daarin staat hoe we ons tot elkaar verhouden en hoe we de financiën verdelen", zegt Verhulst. "We hebben er al wat over gefilosofeerd, maar willen er ook nog met deskundigen naar kijken."

Het oude pand moet ook flink gerenoveerd worden. Een omvangrijke klus, die ook het nodige moet gaan kosten. "Het gaat best veel geld en tijd kosten, voordat het goed opgeknapt is. Zowel binnen als buiten", weet Verhulst. "

Hoeveel de verbouwing gaat kosten, is nog niet duidelijk. "We hebben nu de intentie uitgesproken om met elkaar dit traject in te gaan. Ook gaan we kijken wat het precies kost en wie wat betaalt. Dat weten we nu nog niet", aldus Verhulst. Wel is hij ervan overtuigd dat de partijen eruit komen en een jarenlange samenwerking aangaan. Wanneer er meer duidelijkheid komt over de plannen, is nog niet duidelijk.

Afbeelding
Gisteren werd een zogeheten 'intentieverklaring' ondertekend (Rechten: IVN)

Lees ook:

Contact
opnemen