Voorbereidingen voor Hunzeloop in volle gang

Zaterdag 22 Juli 2023
  • Natuurgebied Tusschenwater is onderdeel van de wandelroute (Rechten: RTV Drenthe)

Natuur, cultuur en gezelligheid in één. Dat is wat het wandelevenement de Hunzeloop belooft. De inschrijving voor de jaarlijkse tocht is geopend. De routes gaan door het Hunzedal, een gevarieerd natuurgebied aan de voet van de Hondsrug. Deelnemers kunnen kiezen uit wandelingen die variëren van tweeënhalf tot vijfentwintig kilometer.

De gezelligheid begint met koffie en kniepertjes bij de start, aldus een van de organisatoren Tjisse Brookman. "We willen mensen graag bij de natuur betrekken. Drenthe is prachtig, maar die natuur is niet vanzelfsprekend. Het is belangrijk dat mensen zich dat realiseren."

Wandelroute

"De route is bekend, ieder jaar bedenken we een nieuwe route, en we zijn de laatste details aan het controleren. De routebeschrijving moet nog gefinetuned worden." Brookman wil wel een tipje van de sluier oplichten. "Vanuit Zuidlaren vertrekken de wandelaars richting Annen en we hebben natuurgebied Tusschenwater opnieuw opgenomen in de wandeling. Dat is een aantal jaren geleden geopend, toen was het nieuw en kaal. Nu heeft het zich ontwikkeld en zitten er veel vogels, zeer de moeite waard."

Vogels kijken

Voor de liefhebbers is er dit jaar voor het eerst een pop-up vogelkijkhut aan de rand van het natuurgebied. "Voor iedereen ligt een verrekijker klaar zodat de deelnemers al die vogels kunnen ontdekken. Vrijwilligers van Het Drentse Landschap en IVN zijn aanwezig om uitleg te geven over de vogels die op dat moment te zien zijn, en ze kunnen ook vertellen hoe het er in andere jaargetijden uitziet."

Details

De Hunzeloop vindt jaarlijks plaats op de derde zaterdag van september, dit jaar is dat 16 september. De start en finish is bij het Achterom in Zuidlaren. Vooraf inschrijven kan via deze website maar inschrijven bij de start is ook mogelijk. Deelnemers komen uit de provincie zelf, uit Groningen en Friesland maar ook uit de rest van het land. "Vorig jaar hadden we zo'n duizend deelnemers en daar rekenen we dit jaar weer op. Maar hoe meer wandelaars hoe beter", besluit Brookman.

Lees ook:

Contact
opnemen