Vogelwacht Uffelte e.o. viert jubileum met Vogelfestival

Zondag 28 Mei 2023
  • Een van de activiteiten is de weidevogelbingo (Rechten: RTV Drenthe)

Vijftig jaar zetten vrijwilligers van de Vogelwacht Uffelte zich al in om verschillende vogelsoorten te inventariseren en te beschermen. In 1973 werd de vereniging opgericht en vandaag de dag zijn er twaalf werkgroepen actief.

Het jubileum is gevierd met een Vogelfestival op het Holtingerveld. De dag werd bezocht door ruim duizend bezoekers én het 800ste lid is verwelkomd, meldt de Meppeler Courant. Burgemeester Rikus Jager van Westerveld meldde zich aan als lid en opende het festival samen met het jongste verenigingslid Mense Kirchhof uit Havelte.

Bezoekers

De activiteiten zijn vooral op kinderen gericht: nestkastjes timmeren en onderzoeken, dennenappels versieren, uilenballen pluizen en een weidevogelbingo. De vereniging draait op vrijwilligers en die leggen uit wat de bedoeling is. "Hier heb je een uilenbal. Die kun je met een stokje een beetje uit elkaar peuteren. Wat de uil aan muisjes en andere beestjes heeft opgegeten en wat niet door zijn maag kan, spuugt hij weer uit."

Werkgroepen

Voorzitter Simon Bijl is blij met het jubileum. "We organiseren dit festival met al onze werkgroepen. De Vogelwacht Uffelte en omstreken is een grote vereniging met bijna achthonderd leden en twaalf werkgroepen. De werkgroepen, maar ook de partners waar we mee samenwerken, presenteren zich hier."

Iedere werkgroep richt zich op een specifiek thema zoals broedvogelinventarisatie of nestkastencontrole, of op een bepaalde soort zoals de kerkuilen-, steenuilen- of torenvalkenwerkgroep.

(de tekst gaat verder onder de video)

Nestkasten

Niet alleen uilenballen pluizen is een secuur werkje, ook het bouwen van een nestkastje moet precies gebeuren. "In de nestkast moet voldoende ruimte zijn voor het nest dat de vogel gaat bouwen", vertelt vrijwilliger Willem Wobben. "Hij moet voldoende ruimte hebben om erin te kunnen komen en het moet niet te klein zijn van binnen. Twaalf bij twaalf centimeter is een perfecte maat. De diepte moet zeker dertig centimeter zijn. Als de vogels verder naar beneden zitten, kunnen roofdieren er niet bij."

Vrijwilligers

"We hebben echt wat te vieren en we hebben vooraf bedacht hoe we dat wilden doen", vertelt Bijl. "De vrijwilligers willen ook wel eens naar buiten treden want ze lopen meestal in het veld. Hier kunnen we laten zien waar we mee bezig zijn. En misschien komen er nieuwe vrijwilligers bij, we kunnen altijd mensen gebruiken." Mees de Ruiter is een tevreden bezoeker: "Ik heb net een vogelbingo gedaan en een vogelhuisje gemaakt, ik heb een sleutelhanger en een paar fossielen gekocht. Nu ben ik een beetje aan het rondkijken wat ik nog meer kan doen."

Afbeelding
Uilenballen pluizen is een secuur werkje (Rechten: RTV Drenthe)

Lees ook:

Contact
opnemen