Vlindertuin Zuidlaren: ‘Een zo goed mogelijk huishouden voor vlinders’

Zaterdag 20 Mei 2023
  • De vlindertuin in Zuidlaren is onderdeel van het volkstuinencomplex (Rechten: RTV Drenthe)

Vrijwilligers zijn onmisbaar in de Drentse natuur. Daarom nemen we regelmatig een kijkje bij een van de groepen die jaarlijks veel werk verzetten. In de vlindertuin in Zuidlaren werken vrijwilligers aan een goed onderkomen voor vlinders en andere insecten.

"We zijn hier op het volkstuinencomplex in Zuidlaren", wijst vrijwilliger Ludo Oostendorp. "Deze strook aan de westkant van het complex is de vlindertuin. We proberen hier biotoopjes te creëren waar we vlinders een zo goed mogelijk huishouden geven, dus eten, drinken, onderkomen en mogelijkheden om zich voort te planten."

Volkstuinen

Het gehele complex is drie hectare groot met 124 tuinen van vijftig en honderd vierkante meter. Rondom het complex ligt een vijf tot zeven meter brede singel die voor beschutting zorgt. In samenwerking met IVN is de vlindertuin aangelegd en zijn hoogstamfruitbomen geplant. De vlindertuin is geopend van 7.00 tot 21.00 uur.

Bloemen

Pieta Bremer is een van de vrijwilliger in de vlindertuin. "Ik ben bezig met wieden. Er zit heel veel gras tussen de planten en dat moet er tussenuit want anders overwoekert het gras alle vlinderbloemigen." In de tuin staan verschillende planten die waardevol zijn voor insecten, zoals geraniums, Kaukasisch vergeet-mij-nietje, sedum en zenegroen.

(de tekst gaat verder onder de video)

Onderhoud

Soms wordt er wat omgegooid in de tuin. "Hier hebben we twee jaar lang zaaigoed gehad, maar het is niet goed opgekomen", vertelt vrijwilliger Guus Maree. "We hebben besloten om dit perceel kweekgrasvrij te maken en er weer een bloemendeel van te maken met vaste planten." De klus is Maree op het lijf geschreven. "Ik mag graag fysiek bezig zijn. Wat ook mooi is als je hier meedraait in de groep, is dat je leert van anderen. Je leert hoe compost maken werkt, je leert wat planten wel of niet nodig hebben aan nutriënten. Dat vind ik prachtig. Al ben ik nog niet zo goed ingevoerd in alle plantennamen, ik heb al wel veel kennis opgedaan."

Afname

Het werk in de vlindertuin is niet alleen leuk en leerzaam voor de vrijwilligers, het is ook nodig. In de loop der jaren zijn het aantal vlinders en insecten behoorlijk afgenomen en met name de vlinders", vertelt Oostendorp. "Insecten zijn ontzettend belangrijk in ons voedselsysteem. Het zijn de bestuivers en die moeten we goed de ruimte kunnen geven.

Afbeelding
De dagpauwoog is een van de eerste vlinders in het voorjaar (Rechten: RTV Drenthe)

Lees ook:

Contact
opnemen