Vlinders tellen in het donker

Vrijdag 01 Juli 2022
  • De gewone coronamot met de lichte ronde vlekken. (Rechten: Saxifraga/Zoran Bozovic)

Er leven in Nederland ruim 2400 soorten vlinders. Veruit de meeste daarvan zijn nachtvlinders. Vannacht, tijdens de Nationale Nachtvlindernacht (NaNaNa), worden de verschillende soorten in kaart gebracht.

Overal in het land gaan mensen vannacht 'nachtvlinderen', via excursies of zelfstandig. De resultaten van deze telnacht helpen mee bij onderzoek naar de nachtvlinders.

Het belangrijkste gereedschap: een wit doek en een lamp. Het witte doek wordt rechtop gespannen, met een felle lamp erbij ontstaat er een groot licht oppervlak. Nachtvlinders trekken naar het opgelichte doek toe, ze gaan erop zitten en zo zijn ze heel goed te bewonderen.

Boswachter Pauline Arends heeft deze week al een voorproefje gedaan in eigen tuin. Arends: "Als je in de nacht al die vlinders ziet... nou daar zitten zulke mooie soorten bij! Dat is gewoon genieten. En er komen allerlei soorten voorbij die ik helemaal niet ken, en die zitten gewoon in mijn tuin, dat is zo mooi!"

Ze kwam allerlei verschillende soorten nachtvlinders tegen, waaronder de 'gewone coronamot'. Heeft niets met het virus te maken, maar met de lichte ronde vlekken op de vleugels van het kleine vlindertje. Corona is in de meteorologie de term voor lichte krans rond de zon of maan. Niet alle soorten coronamotten hebben overigens opvallende ronde vlekken.

Lokken met stroop en bloemen

Een andere methode is het insmeren van bomen en muren met een stroopmengsel (zoals dit recept). De vlinders komen op de zoetigheid af, dat geeft de gelegenheid om de vlinder te bekijken. Met de juiste planten heb je constant lokkertjes in de tuin voor (nacht)vlinders. Kamperfoelie begint pas 's avonds te geuren, waardoor het voor nachtvlinders een aantrekkelijke plant is. Andere geschikte planten voor nachtvlinders zijn: teunisbloem, vlinderstruik, rode spoorbloem en (sier)tabak.

Meedoen?

Je moet er wel een nachtbraker voor zijn. Het hoogtepunt qua hoeveelheid vlinders zit zo rond een/twee uur 's nachts. Kijk op de website van de Vlinderstichting voor excursies en voor het doorgeven van eigen waarnemingen.

Contact
opnemen